Stránky

11. 10. 2016

2x Dave Eggers: Heores of the Frontier // Your fathers, where are they?


"Courage was simply a way of moving forward."

Čo urobí matka dvoch detí, keď sa jej svet rúca pod nohami? Utečie na Aljašku! Presne takéto riešenie problémov si zvolila naša hlavná hrdinka Josie. Do vaku napchala tritisíc dolárov, prenajala obytný van, schmatla ratolesti a hybaj na road trip divočinou vyčistiť si hlavu. Josie je zubárka v stredných rokoch - typická rozvedená Američanka s každodennými problémami. Odchod manžela by ako-tak rozdýchala, no vyrovnať sa so žalobou za zanedbanie lekárskej starostlivosti už nezvládla. Rozum zaskratoval a Josie utiekla hľadať odpovede na svoje nevypovedané otázky medzi divú zver krásnej Aljašky.

Otvorená krajina, samota, divočina.. to všetko dáva Josie veľa možností na akúsi retrospektívu a potrebný reset šedej kôry mozgovej. Heroes of the Frontier je dejovo veľmi pokojné a pomaly plynúce dielo. Občas som si však želala, aby sme sa konečne niekam pohli. Akčné scény s medveďom a´la "Zmŕtvychvstanie" nečakajte. No postupné formovanie hrdinov, tak Josie ako aj jej veľmi sympatických detí, bolo akýmsi zvláštnym spôsobom upokojujúce. Bolo tam niečo, čo ma nútilo čítať ďalej a ďalej... Pokiaľ máte chuť na román s výborne vykreslenými postavami, zasadený do nádhernej prírody, toto môže byť kúsok pre vás. A klobúk dolu pred autorom - prekvapivo dobre zachytil ženský spôsob uvažovania. Naozaj dobrá práca. 

------------------------------------------

Keďže ma na Eggersovom štýle niečo upútalo, po dokončení Heroes of the Frontier som hneď siahla po jeho krátkej novele Your fathers, where are they? And the prophets, do they live forever? A páni moji, aký to bol len rozdiel! Táto útla dvestostranová kniha je super jazda postavená výhradne na dialógoch. 24-ročného Thomasa trápi pár nezodpovedaných otázok. No ľudia, od ktorých žiada odpovede, ho ignorujú. Rovnako ako Josie z predchádzajúcej knihy, aj Thomas rieši veci radikálne - únosom. Áno, mladík jednoducho unesie ľudí, s ktorými si chce trochu pokecať. Všetkých zavrie do opustenej vojenskej základne, no každého do iného hangára. A vedie s nimi dlhé rozhovory. Jeho obeťou je policajt, astronaut, senátor a prekvapivo aj jeho.... hmm, nie, nie, už som prezradila dosť.


"If you don´t have something grand for men like us to be part of, 
we will take apart all the little things"

Prvú tretinu príbehu som nevedela, kam autor smeruje, no bavila som sa veľmi. Potom mi veci docvakli. Dej nabral na hĺbke a ja už som sa viezla v kolotoči, z ktorého sa nedalo vystúpiť. Hlavný hrdina svojim obetiam (no aj mne ako čitateľovi), položil otázky týkajúce sa slobodnej vôle a slobody ako takej. Kniha je vtipná a smutná zároveň a príbeh vo mne zostal ešte dlho po dočítaní.

Môžem povedať, že toto je jedna z najoriginálnejších kníh, aké som čítala, no jedných dychom dodávam, že ak sa rozhodnete ju vyskúšať, siahnite po audioknihe. Audioforma je brilantne prevedená a počúvať ju bolo ako sedieť v divadle. Úžasný zážitok! Ja si knihu rozhodne vypočujem ešte raz.

Na našom trhu máme od autora už niekoľko preložených titulov, takže ak sa vám nechce čítať v angličtine (ale on píše naozaj jednoducho), môžete skúsiť napríklad Hologram pre kráľa či Kruh.

Petra

2 komentáre:

  1. Oba tituly vypadají velmi lákavě. Asi se nejdřív podívám po audioknize.
    Heroes of the frontier mi trochu připomnělo úžasný dokument, který je sice o něčem úplně jiném - jen o dočasném, uváženém odchodu do divočiny, ale byl to pro mne velký zážitek: https://www.youtube.com/watch?v=aX2Ma3d7QL4

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jooj a to ako že mi unikol tvoj komentár? Hmmm.... No, určite vyskúšaj tú druhú tenšiu a veľmi originálnu knihu, tá bola naozaj super :)
      Ten trailer vyzerá super, určite zaujímavejšie, ako fikcia od Eggersa! :)

      Odstrániť