Stránky

27. 12. 2015

4xYA: Not a drop to drink // The rest of us just live here // Lobster // Carry on

 Mindy McGinnis: Not a Drop to Drink (YA dystopia, 309str.)
 Tak toto bol naozaj veľmi vydarený "survival" , ktorý by som napriek jeho zaradeniu medzi Young Adultky kľudne odporučila aj dospelému čitateľovi. Dej sa odohráva v blízkej budúcnosti, svet postihla epidémia a všetky vodné zdroje sú kontaminované. Prežila len hŕstka šťastlivcov, no aj tí sa z nedostatku vody a jedla menia na hyeny, ktoré neváhajú zabiť kohokoľvek, len aby sami prežili do ďalšieho rána. Kniha sleduje osudy mladej Lynn, ktorá vďaka krutým okolnostiam musela predčasne dospieť a naučiť sa každodenne bojovať o svoj holý život. Toto je naozaj čistá a miestami dosť surová survival story, takže nič pre slabé povahy :) Autorka ma svojim výborným literárnym štýlom zaujala už v knihe A Madness so Discreet a titul Not a Drop to Drink rozhodne nesklamal!


***
Tom Ellen, Lucy Ivison: Lobster (YA contemporary, 307str.)
Lobster - skvelá zábava od začiatku do konca. Ide o love story, ale naozaj vtipnú a osobitú. Osobitá je hlavne tým, že rozpráva príbeh dvoch úplne normálnych puberťákov, ktorí neumierajú na rakovinu, netrpia samovražednými sklonmi či depresiami. Ich hlavný problém je puberta a s tým spojená povinná strata panenstva. Lobster je príbeh mladých ľudí , ktorí sa nešťastnou náhodou stretli na toaletách a nad záchodovou misou okamžite preskočila tá povestná iskra. Osud im ale moc nepraje a do cesty im stavia rôzne prekážky a tak vtipné situácie na seba nenechajú dlho čakať. Príbeh štýlom aj námetom vzdialene pripomína Love, Rosie (Cecelia Ahern) a tento titul by som opäť pokojne odporučila aj dospelákom, ktorí sa dokážu zasmiať nad vlastnými trapasmi z minulosti a radi si zaspomínajú na svoju pubertu :)

***
Patrick Ness: The rest of us just live here (YA fantasy, 352str.)
Patrick Ness je veľmi uznávaný autor YA žánru a jeho literárny štýl je naozaj veľmi príjemný, čo dokazuje aj táto kniha. No bohužiaľ, to je asi tak jediné pozitívum, ktoré som na tomto titule našla. Anotácia sľubovala veľa, malo ísť o akúsi paródiu na dnešné YA fantasy knihy, kde každý hrdina je niečím špeciálny a výnimočný. Patrick Ness sa rozhodol napísať príbeh o tých zvyšných - obyčajných ľuďoch vo fantasy svete, ktorí sa nenarodili pod šťastou hviezdou výnimočnosti. Od knihy som čakala naozaj veľa, no bol mi ponúknutý síce dobre napísaný, ale dejovo nudný príbeh mladých ľudí, ktorí (ako inak) trpia aspoň jednou mentálnou poruchou a pochádzajú z nefunkčných rodín. Osobne som týchto námetov už presýtená, no verím, že skalní fanúšikovia Nessa si prídu na svoje. Ja osobne nabudúce siahnem radšej po jeho iných tituloch, v ktorých je Ness Nessom a nie atrapou na Johna Greena.
***

Rainbow Rowell: Carry On (YA fantasy, 522str.)
Fanfiction na fanfiction , tak to tu naozaj ešte nebolo. Carry on je voľným pokračovaním slávnej Fangirl. No, ono to ani nie je pokračovanie, ide o vlastný fantasy príbeh Simona a Baza, ktorí v knihe Fangirl vystupujú ako literárne postavy. No a Simon a Baz sú vlastne fanfiction na Harryho Pottera. Stíhate? Nie? Nevadí :) Táto úctyhodne hrubá kniha ma vo svojej prvej polovici neúctyhodne nudila, ale posledná tretina bola svieža a vtipná. Musím uznať, že scénky medzi Simonom a Bazom boli naozaj vydarené a chalani boli veľkí sympaťáci. Rowelka zvládla LGBT tému ako pravý majster, to sa musí nechať. Napriek tomu, že mňa kniha až tak neoslovila, dokážem pochopiť tie nadšené ovácie okolo nej, je to príjemná kniha a autorka si ňou hanbu určite neutŕžila :)

Petra

2 komentáre:

  1. Not a drop to drink vyzerá zaujímavo. Ja som od nej akurát dočítala A Madness so Discreet a veľmi sa mi to páčilo, tak dám asi šancu aj iným jej knihám.
    Tým Lobsters si ma zaujala, takže to rozhodne mrknem.
    Ja som inak od Nessa čítala A monster calls/7 minút po polnoci a to bolo veľmi dobre napísané, tak som zvedavá na túto jeho knihu.
    Čo sa týka Carry On... ja som vlastne ani nevedela, že to má spojitosť s Fangirl, vlastne až teraz :O Ale inak sa to veľmi dobre počúvalo a to som sa bála, že mi bude vadiť fakt, že je to fanfic. Simon a Baz boli ale naozaj vydarený pár :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tak to mám naozaj radosť, že sa ti Madness páčila :)
      Lobster daj určite ako audioknihu niekedy medzi náročnými skúškami. Dá sa pri tom vypnúť mozog a dobre zrelaxovať.
      Ak by Rowellka napísala ku Carry On nejakú novelku len o Bazovi a Simonovi, tak by som do toho šla bez váhania :))

      Odstrániť