Stránky

7. 6. 2015

Caroline Kepnes: TY / Kniha, ktorá vás zmrazí aj v letnej horúčave!

Autor: Caroline Kepnes
Názov: TY
Pôvodný názov: YOU
Počet strán: 448
České vydanie: Domino (2015)

"In the cage, you feel loved, not trapped. Just like me."

Neviem ako u vás, ale tu je v posledných dňoch šialene horúco. Preto by som neočakávala, že mi nejaká kniha dokáže navodiť v tomto hice zimomriavky. Knihe TY, (rsp. jej anglickej audioverzii) sa to podarilo!

Náš hlavný hrdina Joe, nenápadný predavač v kníhkupectve, má jeden malý problém. Je to tichý psychopat - stalker, posadnutý chorobnou túžbou ovládať toho, koho miluje. V deň, keď k nemu do obchodu prichádza mladá, trošku koketná študentka Beck, sa spustí jeho túžba po absolútnej, dokonalej a večnej láske. Joe neváha a zistí si o Beck všetky možné aj nemožné informácie, napichne sa na jej sociálne médiá a narafičí situácie tak, aby vyzerali ako náhody, len aby sa s Beck mohol znova stretnúť. Pomaly a veľmi trpezlivo, s oceľovými nervami chladnokrvného predátora, si razí cestičku za tou, ktorú tak veľmi chce...

Lákadlom knihy nie je len samotný námet, napínavý dej či skvelý rozprávačský štýl Caroline Kepnes. Čerešničkou na torte je fakt, že príbeh je rozprávaný z pohľadu Joa. Celý čas sme v jeho hlave, dokonale poznáme jeho myšlienkové pochody, jeho zvrátené oddôvodnenia svojich nemorálnych činov a úplne najviac šokujúce na tom je, že nám v niektorých momentoch bude Joe aj veľmi sympatický!

Neviem, či autorka pri spracovaní témy spolupracovala s psychiatrami alebo obeťami stalkingu, no ja som jej vykresleniu postavy chorobne posadnutého Joa uverila bez zaváhania. Prostredníctvom neho si uvedomujeme, že psychopati svoje konanie považujú za správne, normálne a dovolené. A to ma naozaj desí.

Môj zážitok z knihy TY bol určite znásobený tým,  že som siahla po anglickej audioverzii a preto budem pozorne sledovať recenzie blogerov, ktorí prečítajú český preklad. Dúfam, že ten neuberie nič na dramatičnosti, pretože predsa len, kniha obsahuje dosť sexuálnych scén a vulgarizmov, ktoré ja osobne tak nejak lepšie trávim v angličtine.

Každopádne si ale tento titul u mňa bez zaváhania vyslúžil 5 hviezdičiek na Goodreads a odporúčam ho všetkým čitateľom. Všetkým, kľudne aj tým neplnoletým a to aj napriek vulgárnemu slovníku a sexuálnym scénam. Predpokladám totiž, že také 14-ročné dievča sa z knihy poučí viac ako z dokumentárneho filmu o nebezpečenstve dnešnej online doby. A myslím, že je zbytočné sa pred žiakmi druhého stupňa základnej školy tváriť, že slovo "orál" je novodobé synonymum pre kruhový objazd a slovo "fuck" sme nikdy nepočuli. Ak budú chcieť, dajte im knihu prečítať. Budú to považovať za COOL a možno si nabudúce rozmyslia, či budú cudziemu človeku dôverovať viac, ako vlastným rodičom.

Petra

14 komentárov:

  1. Ulalalalaaa kniha ma zaujala hned, ale až teraz som pevne rozhodnutý, že si ju chcem prečítať. Díky Peťuš! :)

    PS: ty máš Goodreads? že o tom neviem....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zlatko, ja mám všetko :D A inak, ak ešte váhaš , tu je ukážka z knihy, skús na to pozrieť:
      http://kultura.idnes.cz/ukazka-ty-caroline-kepnes-0y9-/literatura.aspx?c=A150506_114813_literatura_tro

      Odstrániť
  2. Ejha, tak takéto čítanie by zimomriavky v tomto horúcom počasí spôsobilo aj mne. Ale neviem, či by som knihu vôbec čítala, pretože osobne preferujem iné žánre, ale tak, niekedy môžem siahnuť aj po niečom odlišnom.
    Mám rada, keď spisovatelia vedia navodiť uveriteľnosť a ich postavy nie sú len akési riadené bábky bez života, ktorým nemôžem veriť ich konania a správanie. Preto ma zaujalo, že hlavný hrdina pôsobil skutočne a verila si mu.
    Aj keď to nie je môj žáner, aj tak si túto knihu pripíšem na zoznam a možno niekedy, ak budem mať chuť na niečo, čo ide opačným smerom, siahnem po nej :)...a idem kuknúť tú ukážku z knihy...:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja musím žánre meniť skoro tak často, ako ponožky :) Inak ma to začne nudiť. Ale tiež až v posledných cca 6tich mesiacoch začínam prichádzať na chuť kriminálkam a trilerom, to som pred časom vôbec nečítala, len mamka.
      Táto kniha bola naozaj originálna ale neviem, či pre teba nie až moc "drsná", ale ktovie... niekedy človeku sadne kniha o ktorej si myslel, že ho vôbec nezaujme. Som rada, že si prečítaš ukážku :)

      Odstrániť
    2. Je pravda, že to znie drsne, ale ak sa autori chcú priblížiť k realite, tak sa ani nečudujem. A ja už dávno nenosím, ako sa hovorí, "ružové okuliare", čo znamená, že som s realitou zmierená a viem, že mnoho krát je horšia ako v knihách....inak som čítala tú ukážku a už teraz mám zimomriavky. Z toho malého kúsočku ma hneď zaujal autorkin štýl a aj myšlienkové pochody hlavného hrdinu - desivé...znie to zaujímavo...a inak...zmena v žánri predsa len nezaškodí...:)

      Odstrániť
    3. No paráda! Už teraz sa teším, čo povieš na celú knihu :) Presne tak, žánre treba meniť, potom si ich (teda aspoň ja) dokážem omnoho viac vychutnať.

      Odstrániť
  3. Skvělá recenze. Na tuhle knihu už jsem taky koukala, ale teď jsem si ji definitivně zařadila do to-read listu:) Akorát jsem zvědavá, kdy se mi ji podaří ukořistit v knihovně:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem a som veľmi zvedavá, čo na to povieš. A hlavne ako ohodnotíš český preklad, naozaj ma zaujíma, ako túto knihu prijmu naši čitatelia, pretože proste tie anglické nadávky znejú inak, nemôžem si pomôcť. A som si istá, že pri tvojom šťastí ju v knižnici uchmatneš ako prvá! :)

      Odstrániť
  4. Super recenze, po knížce dost dlouho pokukuju, takže příští nákup to asi jistí :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super, už teraz sa teším na recenziu a dúfam, že kniha nesklame!

      Odstrániť
  5. A vieš, že presne takúto knihu potrebujem na inšpiráciu? :D (Nie, nemienim sa stať stalkerom :D ) Ale znie to veľmi dobre, hlavne sa mi páči fakt, že sme v jeho hlave, takže si ju idem hneď zohnať :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super super super, snáď sa ti to bude páčiť, určite daj audioknihu, vybrali na to výborného chlapa :)

      Odstrániť
  6. Super recenze. Kniha zní velmi zajímavě. Ten nápad se mi moc líbí :) Už ji mám napsapnou na wishlistu :D
    PS.: Jinak jsem moc ráda, že jsi mě 'objevila'. Protože jinak bych neobjevila tvůj úžasný blog ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. nejsem si jista, ze takovy typ knihy dam :-) ja jsem spis na ty nethrillerovy...

    OdpovedaťOdstrániť