Stránky

7. 7. 2015

Penny Vincenzi: Dokonalé dědictví // Rodinná sága v luxusnom balení

Autor: Penny Vincenzi
Názov: Dokonalé dědictví
Pôvodný názov: A Perfect Heritage
Počet strán: 540
České vydanie: BETA Dobrovský (2015)


"...práca robí ženu trojrozmernou."


Túžili ste niekdy po kabelke z dielne Louis Vuitton či kabáte módnej ikony Coco Chanel? Doprajete si aspoň na Vianoce darček v podobe luxusného parfému od Diora? Pokiaľ sa občas radi rozmaznnávate a svet módy pre vás nie je španielska dedina, mám tu pre vás skoro sesťsto strán voňavého luxusu zabaleného v krásnej obálke knihy s názvom Dokonalé dědictví.

Tento košatý príbeh je kvalitnou rodinnou ságou odohrávajúcou sa v podnikateľskom prostredí kozmetického priemyslu a je z neho cítiť, že si autorka dala záležať pri získavaní informácií o tomto odvetví. Kniha mapuje históriu rodinnej značky House of Farell, ktorá v časoch svojej zlatej éry konkurovala menám ako Estee Lauder či Revlon. No všetko pekné raz pominie a kedysi slávna spoločnosť dnes stojí na pokraji bankrotu. Rodine Farellovcov neostáva nič iné, len sa znížiť na spoluprácu s investormi a prijať ich radikálne riešenia na ozdravenie firmy. Tento fakt znáša veľmi zle zakladateľka House of Farell Athina Farellová. Athina je veľmi svojrázna postava - "stará škola". Je to veľmi tvrdohlavá postaršia dáma, ktorá je zvyknutá na obdiv svojho okolia a poslušnosť rodinných príslušníkov aj zamestnancov. Kosa narazí na kameň vo chvíli, keď do hry vstupuje ambiciózna a dravá Bianca, nová riaditeľka spoločnosti. Biancina vízia o budúcnosti kozmetickej firmy sa stretáva s Athininým otvoreným nesúhlasom. Jej moderné názory ohľadne sociálnych médií, personálnych zmien či reklamných kampaní sú Athine proti srsti a medzi ženami sa rozpúta rafinovaná vojna, v ktorej už nejde len o úspech firmy, no stáva sa z nej súkromný boj o získanie autority a osobnej  prestíže.

Dokonalé dědictví je kompiláciou životných skúseností silných žien, z ktorých každá jedna bojuje so životom, manželskými problémami a nenávidenou konkurenciou ako najlepšie vie. Za malé negatívum by som označila snáď len trošku teatrálny koniec, ktorý sa ale k extravagantnému svetu módy hodí a veľké množstvo postáv, ktorých mená sa hlavne zo začiatku pletú. Tento druhý jemný zádrhel nám pomohol vyriešiť sám vydavateľ, ktorý na posledných stranách ponúka veľmi šikovný zoznam postáv. Zo zdanlivej nevýhody sa tak stáva pozitívum, keďže Penny rozohrala naozaj veľmi hutný príbeh, ku ktorému je bohaté „herecké obsadenie“ jednoducho nevyhnutné. Okrem nekompromisnej Athiny a ambicióznej Biancy spoznávame napríklad elegantnú Florence, ktorej smutne krásny životný príbeh rezonuje celou knihou, či frustrovaného Athininho syna,  zmietajúceho sa medzi poslušnosťou k matke a túžbou aspoň raz s ňou verejne nesúhasiť. Autorka pri písní rozhodne nešetrila svojím talentom priblížiť aj tie najmenšie vedľajšie postavy, čím čitateľa ešte viac vtiahla do príbehu.

Penny Vinzenci je ostrieľaná spisovateľka mnohých bestsellerov zameriavajúcich sa na príbehy silných žien. Takéto príbehy sú mojím najobľúbenejším čítaním a som veľmi rada, že aj Dokonalé dědictví sa radí na poličku mojich favoritov a robí spoločnosť skvostom ako sú Zmrzlinová kráľovná (recenzia) či Môj smutne slávny život (recenzia). Dúfam, že si čítanie tejto krásky užijete rovnako, ako ja.

Petra

www.knihcentrum.sk

2 komentáre:

  1. Moc pěkná recenze :) O knížce slyším poprvé, ale vypadá docela dobře :) Podívám se po ní :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Bolo to fajnové čítanie, aj mamka si zgustla, tak sa snáď bude páčiť :)

      Odstrániť