Stránky

4. 4. 2015

Leigh Bardugo: The Grisha trilogy (ENG)


Autor: Leigh Bardugo
Séria: The Grisha Trilogy
Prvá časť: Shadow and Bone (Goodreads)
Druhá časť: Siege and Storm (Goodreads)
Tretia časť: Ruin and Rising (Goodreads)
       


Máte chuť začať s nejakou YA fantasy v angličtine? Skúste The Grisha trilogy!

Bez zbytočného otáľania sa poďme pozrieť trocha bližšie na dej, no iba v rámci anotácie prvej časti, žiadne spoilery.

Príbeh sa odohráva vo zmyslenom svete Ravka, ktorý veľmi pripomína cárske Rusko. Krajina má svojho kráľa, poddaných a dve armády. Prvá armáda je tvorená obyčajnými ľudmi. Druhú armádu tvoria magické bytosti menom Grisha. Grishe sú osoby s rôznymi nadprirodzenými schopnosťami. Niektorá Grisha dokáže ovládať oheň, iná uzdravuje a tretia napríklad panuje nad svetlom.

Kráľovstvo má okrem tohto úžasného bojového arzenálu jeden veľký problém. Smrtiaci tieň, ktorý krajinu rozdeľuje na dve polovice. Tento tieň vytvoril "omylom" dnes už mŕtvy mág a doteraz sa nikomu nepodarilo tieň zničiť. No keďže je potreba udržiavať aspoň sporadický kontakt medzi oboma časťami kráľovstva, kráľ vysiela obe armády na cestu do krajiny za tieňom.

Hlavnou hrdinkou celej trilógie je Alina, sirota, ktorá je spolu s Malom (kamarátom z detstva) naverbovaná do prvej kráľovej armády a spolu s Grishami sa pokúsia o prekročenie tieňa.

Prvá časť trilógie je zameraná na akciu a dejové zvraty, plynie veľmi rýchlo a autorka jednoducho no pútavo opisuje celý fantasy svet. Druhý a tretí diel sú pomalšie a viac politicky orientované. Koncentrujú sa na vývoj jednotlivých postáv a vzťahy medzi nimi. A postavy sú práve to, čo ma na knihách upútalo najviac. Predstavím vám tri z nich.


Alina je na začiatku neisté dievča, no skúsenosťami sa zoceľuje, formuje a my máme možnosť vidieť jej premenu charakteru. Aj keď si pri jednom z jej rozhodnutí budete ťukať na čelo, tak neskôr zistíte, že autorka si všetko dopredu premyslela a o pár desiatok strán už len spokojne pokyvkáte hlavou, pretože všetko do seba skvele zapadlo. Alina rozhodne nie je fňukna, nespráva sa iracionálne a má všetkých päť pohromade. No taktiež nie je žiadna superhrdinka, nenakopáva zadky na počkanie a každý posun dopredu si musí vydrieť.

Pre mňa najzaujímavejšou postavou bol The Darkling. Mladý muž a najsilnejší Grisha. Človek nevie, či ho má milovať a či nenávidieť a ja osobne som počas všetkých častí zvádzala vnútorný boj medzi tymito pocitmi. Jeho vzťah k Aline bol (pre mňa ako čitateľa) až toxicky návykový a určite by som ho prezentovala ako najväčšie lákadlo celej série. Na to, že sa pohybujeme v YA literatúre, bol tento vzťah nádherne reálny, plný citu a bolesti.

No a nakoniec je tu Nikolai, srdcovka! Drzý, inteligentný, šarmantný a veľmi vtipný vzdušný pirát!

Čo ma prekvapilo bol záver knihy. Nemôžem povedať, že s ním súhlasím, no uznávam, že dáva zmysel a zapáda do celkovej ponurejšej (a na YA vyzretejšej) atmosféry príbehu. Pokiaľ sa rozhodnete príbeh si prečítať, odporúčam ignorovať anotácie, pripravíte sa o jeden malý dejový twistík :) A ak už dočítate všetky knihy, pozrite sa ešte raz na obálky.. dávajú zmysel, však?

Petra

10 komentárov:

  1. Tento rok už som mala česť so šarmantnými Rusmi, takže už viem, čo budem počúvať, keď skončím s Trnovým princom :D Našťastie som anotácie nečítala, len som to videla na booktube a vedela som, že to je inšpirované Ruskom. A čítala si to či počúvala? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prvých pár strán som dala mix audio+ebook, aby som si zvykla na mená a potom som už len počúvala. Bolo to skvele narozprávané, rozumela som všetko, takže odporúčam :)

      Odstrániť
  2. Viem, že som mala celú trilógiu v starej čítačke, ale akosi som na ňu zabudla :D aj keď už by som si mala dať s fantasy prestávku... -_-

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Moja reč, tiež musím fantasy preložiť niečím iným, najlepšie nejakým historickým románom alebo troškou klasiky :)

      Odstrániť
  3. Teda, Péťo, tuhle sérii vůbec neznám, ale děj se mi vážně zamlouvá! :) Jsem teď nějak přesycena YA literaturou, ale tohle by se mi mohlo líbit! Ta Grisha stvoření znějí zajímavě, ráda poznám nějaký nový atraktivní svět :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jojojo, veľa YA zabíja mozgové bunky :D Ale toto bolo celkom dobré a anglina bola jednoduchá no štýl písania nebol bezduchý. Ale miestami trošku rozťahané, ale ja som sa dobre pobavila :)

      Odstrániť
  4. Ja som čítala anotáciu iba k prvej časti a doteraz neviem, prečo som si to ešte neprečítala. Ale po tvojom článku to musím rozhodne napraviť, vyzerá to veľmi zaujímavo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No budem veľmi rada, ak sa na to pozrieš, mne to prišlo fajn a take neotrelé :)

      Odstrániť
  5. Výborná recenze, v anličtině čtu ráda a tahle série mi padla do oka :) Určitě se po ní podívám, vypadá to dobře :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Skvelé, som rada , že zaujala a budem sa tešiť na tvoj názor :)

      Odstrániť