Stránky

20. 8. 2014

Diana Gabaldon: Cizinka // Škótska Angelika na pokračovanie

Povojnové Škótsko. Manželia na dovolenke. Ona sa dotkne kameňa a prenáša sa v čase o 100 rokov späť. Zažíva dobrodružstvá rôzneho charakteru a prežíva dilemu, ako a či sa vôbec vracať k svojmu manželovi... keď môže mať mladého svalnatého Škóta v kilte.

Od dospelosti sa snažím držať sa hesla "Ak nemáš povedať o niekom niečo pekné, nehovor radšej nič." Premýšľam, či to platí aj o knihe!
Občas sa stane, že sa na knihu veľmi tešíte, pretože ju všetci milujú a vynášajú do nebies a vy si po prečítaní myslíte, že väčší "crap" ste jakživ nečítali. V polovici knihy, keď mi už hlavná hrdinka liezla na nervy viac, ako týžden jačiace mačky pod našimi oknami, som sa už začala zamýšľať nad tým, či je chyba niekde vo mne. Na túto knihu sú predsa tak dobré recenzie, točí sa podľa nej aj seriál a ja by som ju najradsej rozcupovala a podpálila uprostred izby.. jediné, čo ma od tohto aktu pomsty odradilo bol fakt, že kniha bola z knižnice. 

V stručnosti - vezmite si Angeliku, dajte jej trošku schopností Doktorky Queenovej, zoznámte ju so Statočným srdcom a nechajte ich oddávať sa radovánkam podľa Päťdesiať odtieňov sivej.
Pre mňa je to najhoršie namiešaný koktejl, aký mi mohol byť naservírovaný. A ešte bol aj teplý!

Začiatok knihy bol veľmi sľubný, hlavná hrdinka sa mi zdala byť celkom sympatická.. síce mala občas ťahy rozmaznanej Blaváčky, ale nebolo to nič, nad čím by som sa pozastavila. Uprostred knihy mi už ale varovne blikala červená výstražná kontrolka. Hrdinka bola totiž neustále pripravená k sexu ako kobyla v ruji. Premýšľala som, či sa autorka pozastavila nad ženskou biológiou a každomesačnými útrapami s tým spojené. Hrdinka bola tak nesmierne sexy, že ju každý chcel dostať do postele a to už dobrovoľne alebo násilím, ale to by som ešte prežila. Môj maják sa spustil, keď sa hrdinke dostalo potupnej a degradujúcej bitky od jej partnera a ona si "to vlastne všetko v hlave poskladá ako spravodlivý trest a partnerovi sa poďakuje!" Prosím ?? Ešte podotknem, že na začiatku knihy šlo o značne emancipovanú a rozumnú ženu... kde sa to v nej vytratilo? Žeby šlo o mnou nepochopený charakterový vývin postáv? 

Po tej scéne som už vedela, že pre túto knihu budem mať len jednu hviezdičku a to za veľmi pekné škótske prostredie. 


Gif. zo seriálu Outlander - áno, áno, bude tam veľa nahej pokožky :)
Dej celého príbehu bol ale vcelku zaujímavý, no pri hrúbke knihy aj dosť zdĺhavý. Dosť často sa niekam putovalo, občas som mala pocit, že sa vlastne točíme v kruhu a píšeme len preto, aby sme mali hrubý titul. Niektorým autorom by malo byť vysvetlené, že "hrubá kniha na desať pokračovaní" nie vždy znamená "skvelá kniha, jedenásty diel kúpim už v predpredaji".

Asi najviac ma na celom tomto Outlanderovskom počine hnevá fakt, že dielo má potenciál zaujať... chytiť a nepustiť.. no tento potenciál je zadupaný niekde uprostred škótskej divočiny pri rýchlom sexe za kríčkom... uz po šestesiatydeviaty krát!


Pokiaľ sa vám zdá, že táto recenzia je neobjektívna, tak áno, je.. ale je zo srdca úprimná :)


Podľa knižnej predlohy sa natočil aj seriál, ktorý si v angličtine môžete pozrieť voľne na youtube (odkaz tu). Seriál vyzerá byť veľmi pekne natočený s vydarenou výpravou, krásnymi kostýmami, zasadené naozaj v prenádhernom prostredí, posúdte sami...


Info: 
Počet strán: 664
Originálny názov: Outlander
Vydavateľstvo: Plejáda


Hodnotenie: 1 / 5

14 komentárov:

  1. Já tuto knihu ani seriál vůbec neznám. Každopádně recenzi jsem si přečetla a poměrně jsi mě pobavila. Tyhle myšlenkové pochody hlavních hrdinek jsou opravdu občas k pláči, až mám někdy chuť trhat stránky (a to už je co říct, že).
    A držím Ti palce s blogováním :) Máš to tu pěkné!! Jak to, že jsem si Tě všimla až teď?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jééé, děkuji :) No, já totiž začala jen před pár dny :) Nejdřív jsem dlouhou dobu koukala na americké booktuby, pak na ty české, pak jsem začala trocha točit a pak psát. A už nemám vůbec čas číst :) Děkuji ještě jednou za pochvalu, mé blogerské ego v plínkách narostla teď o 5 čísel :))

      Odstrániť
  2. Napriek tomu, že práve čítam druhé pokračovanie, čo v preklade znamená, že som už tretí týždeň v perfektnom Outlanderovskom ošiali, ktorý podporujem aj sledovaním seriálu, musím povedať, že som sa touto recenziou perfektne pobavila. :)

    Ten pocit, ktorý popisuješ na začiatku - obľúbená, každým chválená kniha, ktorú by si najradšej spálila - dosť dôverne poznám. Síce som to zažila pri iných knihách, no viem sa vzžiť.

    Za čo ti ale ďakujem, je krásne podaný ten "iný" uhol pohľadu. Pretože so všetkým, čo si vyššie popísala, súhlasím. Akurát, že na mňa zrejme zafungovalo čaro tejto knihy, takže všetky prehrešky som jej odpustila. A hej, zožrala som ju aj s navijakom, Jamiem a škotskou vysočinou. :D Len tá hrúbka je zabijak. Aktuálne som niekde v polovici dvojky a už začínam mám dosť, lebo je to jeden nekonečný príbeh. :D

    Mimochodom veľmi sympatický blog. Držím ti prsty do budúcna. :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. :) Ďakujem Miruš za veľmi povzbudivý a milý komentár! No, som naozaj veľmi rada, že aj čitateľka, ktorá si Outlandera obľúbila, vzala moju recenziu s rezervou a nadsázkou, s akou bola písaná. Úplne chápem, že tejto knihe niekto podľahne a tak trocha závidím, že sa dokážeš preniesť nad nejaké tie nedostatky tohto diela. No som veľmi zvedavá, či sa dostaneš až na koniec tejto, myslím momentálne OKTALÓGIE a budem sa tešiť na tvoju recenziu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. A ja som sa na to tešila - len včera som zaregistrovala seriál a vyzeralo to sľubne (rozmýšľala som o tom ako o čitateľnejšej verzii Chrichtonovej Hranice času...). Ale skôr sa to prepadom v deji podobá Medenému jazdcovi od Simonsovej, čo bolo veru riadne sklamanie.
    Takže určite sa do toho v najbližšej dobe púšťať nebudem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Seriál, povedala by som, nebude až taká strata času, vzľadom na dobrú výpravu atď. Medeného jazdca som zhtla, ale musela som tam preletieť tie romantické pasáže v chatke, to ma naozaj nebavilo. Ale druhý a tretí diel Jazdca som už nečítala a nemyslím, že by som o niečo prišla.

      Odstrániť
  5. hm, tak do knihy se asi nepustím, jak jsem měla původně v plánu :D
    těšila jsem se na ni, ale asi ji číst nebudu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No zas na druhou stranu, já jsem asi opravdu jedna z mála, komu se to nelíbilo.... uf, no nemůžu jinak, prostě je kopec jiných skvělých kniha a tohle je rozvleklé na osum části, no to fakt ne.

      Odstrániť
  6. Fakt skvelá recenzia a dobre som sa pobavila. :D :D Už som dávno takúto nečítala :D :D A určite nie na túto knihu. Každý ju len chváli a furt mi niekto hovorí, aby som si ju prečítala - čo samozrejme znamená, že sa mi do nej vôbec púšťať nechce. Videla som len prvý diel seriálu, ale z toho ma polovica akosi nezaujala.
    Neviem... možno si to raz prečítam, ale momentálne som zavalená knihami a akosi ma to ku knihe neťahá.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) Ďakujem, som rada, že to trocha pobavilo, tak to bolo myslené.. Veľmi rada si prečítam novú recenziu, ak sa rozhodneď po nej niekedy siahnuť! A taktiež by som chcela osobne stretnúť človeka, ktorý prečítal všetkých tých 8 dielov, každý diel hrubý ako celé vydanie Harryho Pottera :)

      Odstrániť
  7. Výborná recenzia :D Knihu som videla, ľudia mi ju nútia, ale akosi som nikdy nemala túžbu ju povedať a hlavne som si nikdy nepovedala "Toto znie zaujímavo." Všetok ten hunbuk okolo seriálu ide pomimo mňa a po tejto recenzii som aj trošku rada. Navyše, keby som mala čítať takú veľkú knihu a ešte by sa mi aj nepáčila... no zbohom :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za milé slová :) Určite sa okolo serošu narobil veľký ošiaľ, je škoda, že to neurobili ako dva celovečerné filmy, to by som si mrkla kvôli exteriérom, mám rada prostredie Škótska. Ale obávam sa, že seroš bude rovnako rozťahaný, ako kniha, takže sa ani neunúvam jeho sledovaním. Možno v dôchodku... :))

      Odstrániť
  8. recenzia, ktora podsuva inym svoj nazor. a este sa autorka z toho jesitne tesi, ked niekoho odradi od citania. neprofesionalne. s angelikou, 50odtienmi sivej a pod, to nema nic spolocne. ale si mlada a este toho o zivote moc nevies a uniklo ti ze dej sa odohrava v rozmedzi par dni a tyzdnov a ti dvaja boli novoomanzelia. jeho pritahovala dlho tym, ze bola ina, on ju tym, ze bola vasniva, osamela a navyse ju pritahoval fyzicky. ze jej dal par na zadok, lebo sa o nu bal a tiez nechcel aby ju ostatni odpisali sa pochopit da. a ber do uvahy, ze sa to dialo pred 200 rokmi, kedy bolo postavenie zien na trochu inej urovni ako je teraz, dokonca bolo ine aj tesne po vojne. a napokon su skutocne tyrane zeny, ktore muz mlati, lebo je ozran, alebo chuj. a nema to s laskou nic spolocne a niekedy dostanes a tebe neostava ine len odpustit, lebo je to tak lepsie. a tym vobec netvrdim, ze je spravne, ked muz zenu bije, ale predsa sa to deje. zivot je zlozitejsi. nuz nechaj si svoje ruzove okuliare a idealy, patria k mladosti. mne sa kniha velmi pacila. bola napisana zaujimavo, sofistikovane, vidno ze autorka je vzdelana. za chybajucu diakritiku sa ospravedlnujem, nemam moc casu, idem varit.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, všetky moje recenzie sú neprofesionálne, nie som knižný kritik, som obyčajný bloger a je potreba sa na všetky blogy takto pozerať. Prostredníctvom blog postov prezentujem svoj súkromný názor, s ktorým ostatní môžu aj nemusia súhlasiť.
      A ešte taká maličkosť, osobne by som odporučila nesúdiť ľudí podľa veku, pretože nie vek, ale životné skúsenosti prispievajú k duševnej zrelosti.
      Každopádne, ďakujem za čas, ktorý si môjmu blogu venovala a dúfam, že sa ti obed vydaril.

      Odstrániť