Stránky

6. 12. 2019

Cham/Whiteson: O čem víme prd // ...skvelá pochúťka pre nerdov!


Čítali ste niekedy naozaj vtipnú knihu o fyzike? Nie? A chceli by ste? Žiadny problém! Jednu absolútne geniálnu prinieslo vydavateľstvo Práh.

O čem víme prd je napriek svojmu odbornému zameraniu naozaj prekvapivo vtipná kniha!
A nielen to. Je to kniha s nespočetným množstvom humorných ilustrácií. Ale čo je najpodstatnejšie - je to kniha prešpikovaná úžasne zaujímavými informáciami nielen o fyzike, ale hlavne o vesmíre.

A prečo ten podivný názov: O čem víme prd ? Vysvetlenie je jednoduché. Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že ľudstvo už objavilo snáď aj neobjaviteľné a neexistuje otázka, na ktorú by sme nemali odpoveď - o vesmíre toho naozaj vieme praobyčajné PRD.

"Představte si, že byste si celý život mysleli, kdovíjak máte parádní a prostorný dům, a že by pro vás tenhle dům představoval veškerou existenci. A pak jednoho dne zjistíte, že ve skutečnosti jde jen o spodních pět pater stopatrového věžáku s luxusními byty. Vaše životní situace se najednou výrazně zkomplikovala. Dvacet sedm ze zbývajících pater patří něčemu těžkému, ale neviditelnému, čemu říkáme temná hmota. Možná se z toho vyklubou fajn sousedi, nebo taky dost pochybné existence.
A z nějakého důvodu se vám na chodbách vyhýbají.
Rovných šedesát osm z ostatních pater je pak skoro naprostou záhadou. Těch zbývajících 68 procent vesmíru představuje něco, čemu fyzikové říkají "temná energie". Jde o největší kus reality a my máme jen mizivou představu o tom, co je zač."

Prvá polovica knihy ponúka zahrievací úvod do krás fyziky. Autorské duo Cham / Whiteson preberú originálnym spôsobom tajomstvá gravitácie, času či rýchlosti svetla. Pre vychutnanie si tohto literárneho skvostu je potrebné mať aké-také znalosti pojmov z chémie (ako protón či elektrón) a mali by sme taktiež rozumieť základným pravidlám fyziky. No nebojte sa, nemusíte z nej mať doktorát.

"Využíváte na telefonu GPS? Přesný systém GPS mohl vzniknout jen díky tomu, že se Einstein zaobíral otázkou, co se děje s věcmi letícími rychlostí světla - což je něco, k čemu tady na Zemi moc často nedochází. Vedlo to ale k myšlence relativity, bez které by GPS nikdy nebyla přesná."

Po zahrievacej prvej polovici knihy už v odbornosti pritvrdzujeme a čitateľ bude musieť pri lúskaní stránok zapojiť aj svoju predstavivosť. Reč bude totiž o kvantovej mechanike, antihmote, rozpínaní vesmíru či o teórii strún. Vysoká odbornosť je ponúknutá veľmi odľahčeným až komixovým štýlom rozprávania a kniha je absolútnou pochúťkou pre všetkých "nerdov". A ani v druhej polovici knihy nie je núdza o bonmoty. Parabolický pohyb je predstavený prostredníctvom hopsajúceho paviána a porušovanie pravidla kauzality nám názorne ukáže kocúr Láďa. Celé dielo je zakončené zamyslením sa nad pravdepodobnosťou, či sme vo vesmíre sami. A samozrejme, túto pravdepodobnosť si aj názorne vypočítame! A opäť veľmi vtipne!



"Všichni vnímáme čas stejně (normálním tempem sekundy za sekundu), ale když se jeden z nás pohybuje ve srovnání s druhým výrazně rychleji, budou se naše hodiny rozcházet."

Osobne som z tejto knihy absolútne nadšená! Prvé kapitoly som vyslovene zhltla, neskôr som už zapájala všetky synapsy v mozgu a užívala som si výzvy, ktoré predo mňa autori kládli. Občas som si niečo vygooglila, občas niečo prečítala dvakrát, ale hlavne - ani na malú chvíľku som sa nenudila.
O čem víme prd naozaj vrelo odporúčam!
Petra

-----------------------------------
Vydavateľstvo: Práh
Počet strán: 368
Rok vydania: 2019
Preklad: Jiří Petrů
-----------------------------------

Ďakujem internetovému kníhkupectvu knihcentrum.sk, že mi knihu venovalo.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára