Stránky

15. 10. 2019

Alex North: Šepkár // ...viacvrstvový krimiromán!


"Ak necháš dvere napoly otvorené, čoskoro začuješ niečo šeptom ševelené.
Ak sa hráš sám vonku, nepôjdeš hneď do svojho domku. 
Ak zabudneš okno zatvoriť, začuješ ho za sklom šramotiť. 
Ak si smutný, skľúčený a sám, príde si po teba Šepkár k vám."

Ústredná detská básnička knihy Šepkár toho zahaľuje aj odkrýva naozaj veľa. Pri prvom prečítaní je nám hneď jasné, že máme pred sebou ponurú drámu, zrejme s prvkami krimi. Pri druhom prečítaní sa pred nami odvinie smutný obraz skľúčeného osamoteného dieťaťa. A presne taká je aj táto kniha - dvojvrstvová. So skrytým odkazom.

Zúfalý otec, spisovateľ na voľnej nohe, je nútený zo dňa na deň prevziať plnú zodpovednosť za svojho malého syna Jaka.  Jeho manželka bola totiž za podivných okolností nájdená v dome mŕtva. Aby otec so synom zabudli na túto traumatizujúcu skutočnosť, rozhodnú sa odsťahovať sa do mesta zvanom Featherbank. Našli tam dom, ktorý si chlapec okamžite zamiloval. Háčik je v tom, že dom má za sebou nielen ponurú minulosť, no v mestečku sa začnú strácať malí chlapci. Po rokoch znova.

Alex North napísal naozaj pozoruhodný debut, ktorý môžete čítať ako výborné podivné dielko so skvelou ponurou amosférou. Alebo sa môžete myšlienkovo zavŕtať trošku hlbšie. Môžete nahliadnuť  pod druhú vrstvu básničky. Odhalíte tak krehkú detskú dušu vyrovnávajúcu sa s jedným z najťažších životných zážitkov.

Akokoľvek tento krimiromán uchopíte, určite si ho najviac vychutnáte, ak ho budete čítať doma sami. Najlepšie večer na dušičky. Len pred čítaním nezabudnite pozatvárať okná a dvere. Veď čo ak by ste náhle za oknom začuli podivné ševelenie vetra... možno vás prišiel navštíviť Šepkár!

-----------------------------
Vydavateľstvo: Lindeni (Albatrosmedia)
Počet strán: 367
Preklad: Alojz Keníž
Rok vydania: 2019
-----------------------------

Petra

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára