Stránky

12. 8. 2019

Tomáš Přibyl: Dobytie Mesiaca // ...veľkolepá prechádzka po Mesiaci

Tento rok skoro celý mediálny svet fičí v znamení Černobyľu a letu na Mesiac. Predpokladám, že populárny seriál o jadrovej katastrofe máme už všetci za sebou, je čas prehodiť list a letieť na Mesiac :) 
Ak tak spravíte prostredníctvom publikácie Dobytie Mesiaca, budete mať pocit, že ste náš satelit dobyli vy sami :)



Český autor Tomáš Přibyl nám pripravil grandióznu prechádzku históriou programu Apolla.V prológu sa stretneme s americkým prezidentom Kennedym, ktorý "posvätí" kozmické lety a doslova vystrelí knihu do vesmíru. Prostredníctvom takmer 500 fotografií prežijeme s kozmonautami skoro všetko - prvý tragický let, úmorné hodiny na trenažéri aj navliekanie sa do skafandrov. No počkajú si na nás aj infarktové stavy pri výpadkoch riadiacich systémov kozmickej lode či komplikované pristávacie manévre rôznych druhov. A hlavne - spolu s Armstrongom spravíme na Mesiaci ten prvý "veľký krok pre ľudstvo".




Autor je v prístupe k téme kozmológie veľmi vecný a stručný, veci rozhodne neromantizuje. Zameriava sa skôr na technológiu, ako na osudy samotných kozmonautov. Každý z programu Apollo má svoju vlastnú kapitolu, v úvode ktorej je vždy veľmi praktické zhrnutie. V ňom sa dozvieme presnú dĺžku daného kozmického letu, dátum štartu aj pristátia a mená posádky. Přibyl nás prevedie detailami konštrukcie kozmických lodí a vysvetlí ich fungovanie. Dôraz kladie na popis manévrovania lode, technické zdokonalenia jednotlivých modelov a nevynecháva ani informácie o tom, koľko "komfortu" majú kozmonauti vo vnútri svojej kabíny a lunárnych modulov. Kniha ale napriek technickej detailnosti nepôsobí suchopárne, a to nielen vďaka úžasným fotografiám. Přibyl totiž dielo šikovne osviežuje častými pikoškami a zaujímavosťami "zo zákulisia". Vďaka ním je kniha ľahko stráviteľná aj pre laikov, hlavne jej druhé dve tretiny. 

Mňa veľmi pobavil husársky kúsok, ktorý si letci pripravili navzájom. Kozmonauti, ktorí mali na Mesiaci vykonávať rôzne pozorovania, mali v skafandri na zápästí ľavej ruky denníček s rozpísaným postupom aktivít na Mesiaci. Ten museli vždy do detailu nasledovať, akonáhle pristáli na Mesiaci. Záložná posádka, ktorá ostala na Zemi, tento denníček pre svojich kolegov trošku okorenila. Pridala im do neho fotky obnažených dievčat z Playboya, ku ktorým dopísala otázku: "Vidíš nejaké zaujímavé kopce a údolia?"



Práve tieto časté zaujímavé vsuvky dávajú knihe dušu a dielo sa tak stáva výborným kúskom nielen pre fajnšmekrov, ale na svoje si tu môžu prísť aj laici - "hobbysti". Môžem ju rozhodne odporučiť aj ako výborný darček hlavne pre pánov. Prezeranie fotografií bude baviť aj tých, ktorí normálne po knihách nesiahajú.

Publikácia Dobytie Mesiaca je určite jednou z tých, ku ktorým sa budete radi vracať. Jej grafické spracovanie a téma ponúka instatný únik z reality - únik z povrchu zemského do nekonečných vesmírnych diaľok. 



A ešte otázka na záver. Tipnite si, čo sme ako ľudstvo zanechali na Mesiaci ako prvé?
Vrece odpadkov.  

Vydavateľ: Lindeni
Počet strán: 256
Preklad: Martina Antošová
Rok vydania: 2019


      Petra

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára