Stránky

26. 2. 2019

Karel Pacner: Kosmonauti na pokraji smrti // Literatúra faktu, ktorá chytí za srdce

Tento rok si pripomíname 20. výročie vyslania slovenského kozmonauta do vesmíru a americký prezident Donald Trump si len pred pár dňami dal za cieľ vytvoriť vesmírne ozbrojené sily. Myslím, že kniha Kosmonauti na pokraji smrti nemohla prísť v lepšom čase.

Do audioknihy som sa pustila z dôvodu, že o kozmonautike viem málo, no je to oblasť, ktorá ma fascinuje. Keď si predstavím, že človek dokázal vymyslieť spôsob, ako vystreliť ťažkotonážny kolos nad hranice gravitácie, ostáva mi rozum stáť :)

Moje obavy, že skoro 22 hodín rozprávania bude mať veľa hluchých miest, boli zbytočné. Autor dokázal, že je majstrom v popularizovaní vedy. Jeho rozprávačský štýl spravil aj z ťažkej témy výborný príbeh, ktorý občas pripomínal thriller, rodinnú drámu či politickú špionáž. Interpretácia v podaní pána Schwarza bola taktiež excelentná. Jeho hlas sa pre literatúru faktu výborne hodí. Dáva poslucháčovi priestor na koncentrovanie sa na fakty a neruší zbytočnou zmenou intonácie. Neznamená to ale, že by audiokniha bola monotónna. Vkusné krátke zvukové predely a samotný strhujúci dej sa postarajú o bezproblémové udržanie poslucháčovej pozornosti.

Prvotné oťukávanie sa s kozmonautikou vstrebávame prostredníctvom ultra krátkych kapitol. Pre takéto dielo je to určite ten najlepší začiatok - výborná predohra, ktorá nás naladí na tú správnu vlnu. Čím hlbšie sa ponárame do tajov kozmu, tým viac detailov nám autor sprostredkuje. Vníma ale naše limity a náležite sa im prispôsobuje.

Armstrong na Mesiaci, zdroj: NBC.com
Keď som niekde v 3/4 audioknihy prvýkrát pocítila, že sa strácam v menách, autor okamžite ubral plyn a osviežil ma kapitolkou o osobnej hygiene v kozmickej lodi. Pridal aj pikošku - úvahy, či a ako by mohol byť praktizovaný sex v stave beztiaže. Vedeli ste, že by bol na to potrebný špeciálny postroj, v ktorom by boli obaja šťastlivci spútaní? :)
A úplne ma dostala informácia, že na amerických kozmických lodiach je zabehanou praxou recyklácia vlastného potu a moču na pitnú vodu. Rusi niečo takéto odmietli, prišlo im to nechutné :)

Kniha sa viac ako na technické detaily, čísla a štatistiky zameriava na osudy ľudí. Gagarina nevnímame len ako prvého muža vo vesmíre, no zažívame s ním aj útrapy, ktoré mu priniesla sláva na Zemi. Život prvej americkej astronautky Sally je vyrozprávaný tak pútavo, že ma nalákal na prečítanie si samostatnej biografie o tejto zaujímavej žene. No a Armstrong a jeho "prvý veľký krok pre ľudstvo" - to je naozaj kapitola sama o sebe! Tak málo chýbalo a všetko by sa skončilo úplne inak. Najsilnejším bolo ale určite rozprávanie o nešťastných letoch. Tragédií spojených s kozmonautikou je naozaj veľa. O to smutnejšie je zistenie, koľko ich zavinila ľudská arogancia a politické ego. Niektoré pasáže som počúvala so srdcom v krku.

Kosmonauti na pokraji smrti je detailným a zároveň úchvatným rozprávaním o kozmonautike. Je to príbeh o hrdinstve, obetiach, nekonečnom odriekaní, politikárčení, náhodách, prestíži a hazarde. Nečakajte nič suchopárne. Táto literatúra faktu naozaj chytí za srdce.

Petra

2 komentáre:

  1. Dakujem za recenziu, idem to pozriet na audioteke. Kde si ty kupujes audioknihy?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Zuzi, ja slovenské a české audioteka alebo audiolibrix. A zahraničné si nekupujem, tam mám mesačný paušál a vyberám z toho, čo je dostupné, využívam scribd.com

      Odstrániť