Stránky

29. 12. 2018

Rachel Kadish: Váha inkoustu // ...nájdete odvahu na dišputu?

Nalejme si čistého vína, historický román presahujúci 600 strán je poriadne sústo. Ak k tomu pridáme ešte dve dejové línie a filozofické úvahy, vzniká kniha, ktorá určite nie je pre každého. Váha inkoustu (Host) vyžaduje trpezlivosť, vôľu premýšľať nad komplikovanými témami a ochotu sústrediť sa. No ak ste toto všetko ochotní dielu ponúknuť, odmenou vám bude pocit, že ste prečítali niečo výnimočné. Váha inkoustu je veľmi dôstojná, povedala by som až majestátna kniha pre fajnšmekrov.

"Jaký je cíl studia?" zeptal se rabín.
Odpověděla: "Aby se duch oděl rozumem, který zahřívá víc, než nevědomost."
Jemně ji opravil: "Text, který jme studovali, říkal věděním, Ester, a ne rozumem."
Namítla: "Jenže rozum zahřívá víc, protože zasívá vědění. Ale vědění nemůže pěstovat nic mimo sebe. Rabín se usmál, třebaže se svraštělým obočím. "Máš dobrou hlavu," řekl po chvilce.

Obsiahnuť dej takto hutnej knihy je komplikované, ale hrubý náčrt je asi takýto:

  • prostredie:  Londýn,
  • dve dejové línie: súčasnosť sa strieda so sedemnástym storočím,
  • pozadie príbehu: formovanie židovskej komunity vo veľkomeste s uvoľnenými mravmi,
  • ústredná téma: túžba po poznaní a uznaní, hľadanie zmyslu života.

Dielo je veľkolepou freskou, ktorá sprostredkuje nielen cestu časom a priestorom, no ponúkne aj kontakt s pozoruhodne vymodelovanými postavami. Helen Wattová je 64-ročná uznávaná profesorka histórie, zápasiaca s Parkinsonom. Aaron je nevycválaný mladík, študent histórie, Američan a žid. No a Ester, ústredná postava historickej linky, je mladá žena, ktorej hlad po vzdelaní pripraví neľahký osud. 

Hneď v úvode nás autorka nechá vkročiť priamo doprostred deja  - v starom dome, ktorý prechádza rekonštrukciou, sú nájdené zväzky zo sedemnásteho storočia. Keďže majiteľ domu je bývalý žiak profesorky Wattovej, je to práve ona, ktorú požiada o posúdenie hodnoty nálezu. Wattová kvôli svojmu podlomenému zdraviu nie je fyzicky schopná jemného zaobchádzania s tristo rokov starým zväzkom a chtiac-nechtiac, musí prijať pomoc. Na scénu teda ako jej pomocník vstupuje Aaron. Wattová a Aaron nie sú práve kompatibilná dvojka a čitateľ môže sledovať, ako sa obrusujú ostré hrany tohto komplikovaného vzťahu.


No a posledná ústredná postava Ester má nielenže pozoruhodné korene (narodila sa do kontroverznej židovskej rodiny), no sama je postavou veľmi komplikovanou. Vďaka rôznym životným náhodám sa stáva zapisovateľkou slepého rabína Mendesa. Rabín má v Londýne za úlohu priviesť tamojšiu židovskú obec k tradičným hodnotám. Ester vďaka rabínovej listovej komunikácii s významnými členmi židovskej komunity preniká do tajov filozofickej dišputy. Pomaly sa tak pred ňou otvárajú dvere poznania. Toto životaschopné dievča nad všetko ostatné stavia túžbu uspokojiť svoj intelekt. Ale v sedemnástom storočí je vzdelanosť žien považovaná za hriech a prekážku v manželstve. Cesta, na ktorú sa Ester dobrovoľne vydáva, je teda posiata nielen poznaním, ale aj tvrdými údermi. Spoločnosť hriechy jednoducho neodpúšťa.

"Žena jako já je skalnatý útes, s nímž se muž poměřuje, než se stáhne na bezpečnější pastvinu."

Napriek tomu, že v popredí deja dominujú Aaron, Helen a Ester, vedľajšie postavy určite nie sú len lacným komparzom. Autorkino umenie zostaviť plejádu pozoruhodných charakterov je potrebné vyzdvihnúť. Sviežosť, ktorá do knihy vstupuje práve s minoritnými hrdinami, je to, čo čitateľovi pomáha prehrýzť sa cez hutné stránky plné úvah a komplikovaných myšlienok. Dvojica Patrícia a Patrícia (to nie je preklep) z oddelenia reštaurátorských prác dávajú deju šťavu. Esterin brat so sebou prináša divokosť zmiešanú s bôľom. Úprimného a citlivého Alvara si určite obľúbite a tvrdohlavosť jeho brata Menuela vás neraz zdvihne zo stoličky. S excentrickou Mary vstupuje na scénu frivolnosťzmiešaná s naivitou a John, oh John - jeho vnútorný boj s morálnymi hodnotami je dojímavý a znepokojujúci zároveň.

Váha inkoustu je naozaj pozoruhodná kniha. Je to román s mnohými vrstvami, odbočkami a zákrutami. Ak sa chcete túlať históriou, pátrať v ľudských dušiach a konfrontovať svoje myšlienky s názormi iných, Váha inkoustu vám to umožní. Otázkou zostáva, či si trúfnete vydať sa touto kľukatou cestou.

Petra

Ďakujem internetovému kníhkupectvu knihcentrum.sk, že mi knihu venovalo. 

4 komentáre:

  1. Tento týden jsem si román přinesla z knihovny. Poslední dobou čtu jen v autobuse cestou do práce a zpět, tak si s sebou budu muset brát větší tašku :) Uvidím, jestli budu schopna se pořádně soustředit. Pokud ne, tak zase začnu číst doma. Vypadá to opravdu velmi lákavě, mrzelo by mě, kdybych si knihu nebyla schopna správně vychutnat.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak dúfam, že kniha zaujala. Určite to chce tú správnu chvíľu, ako vlastne na každú knihu. Ešte stále, dlho po prečítaní, si živo pamätám dobre vykreslené postavy... tak snáď ti niektoré tiež prirástli k srdcu :)

      Odstrániť
  2. Kniha je výborná. Čtu ji už poměrně dlouho, protože si od ní občas odskočím k něčemu lehčímu, ale baví mě a proto také oddaluji chvíli, kdy ji odložím jako přečtenou. Musím přiznat, že mě zklamalo, když jsem si přečetla, že se Aaron stal otcem dítěte té dívky, která odjela do Izraele. To tam dle mého názoru být nemuselo, uvidíme, jak se to dál vyvine, ještě mi zbývá cca 120 stran.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som veľmi rada, že sa kniha tiež páči! S tým tehotenstvom to bolo mierne nadbytočné, no na druhú stranu to pomohlo ukázať Aarona aj z inej strany. Mne sa tá súčasná linka až prekvapivo páčila, vzťah profesorky a mladého študenta mi prirástol k srdcu :) Potom daj vedieť, ako sa ti páčil Esterin myšlienkový pochod a celková záverečná dedukcia o zmysle života :)

      Odstrániť