Stránky

4. 6. 2016

Paul Kalanithi: When Breath Becomes Air

 O živote vie rozprávať najlepšie ten, kto stojí na jeho konci.

Paul Kalanithi sa ako neurochirurg so smrťou stretával často. Strach z nej videl v očiach nielen svojich pacientov, ale aj v tvárach ich blízkych. Poslanie lekára mu dávalo schopnosť uzdravovať, no zdravotný stav jeho pacientov bol niekedy nezlúčiteľný so životom. Paul sa teda zdá byť dostatočne fundovaný pre napísanie knihy o tom, ako sa ľudia vyrovnávajú so svojim blízkym koncom. Prvá časť knihy When Breath Becomes Air je autorovým rozprávaním o zážitkoch z lekárskej praxe. Druhá časť je Paulovým rozprávanám o jeho vlastnom umieraní.

Paul Kalanithi sa stal odborníkom na vyrovnávanie sa so smrťou vo chvíli, keď uvidel svoj rentgenový snímok pľúc plný metastáz. Bol mu diagnostikovaný agresívny typ rakoviny. Mladý chirurg na vrchole svojej kariéry sa v sekunde zmenil z lekára na pacienta, ktorý je nútený bilancovať, meniť plány a prehadzovať životné hodnoty.

When Breath Becomes Air je krátka, no o to silnejšia kniha. Paul sa vás nesnaží dojať, citovo nevydiera a nevstupuje ani do svojho, ani do vášho svedomia. Veľmi ľudsky a so zvláštnym, smutne pragmatickým nadhľadom umierajúceho človeka, sa s vami podelí o myšlienky, ktoré mu posledné mesiace vírili hlavou.

Ak chcete čítať naozaj silnú knihu, ktorá neplytvá slovami ani citmi, siahnite po tejto. Je to autobiografia, ktorá určite stojí za to. Vreckovy si šetrite na poslednú kapitolu, ktorú napísala jeho manželka. Mne sa do pamäti vryla Paulova posledná veta, ktorou sa lúčil so svojou niekoľko mesačnou dcérou:

 “There is perhaps only one thing to say to this infant, who is all future, overlapping briefly with me, whose life, barring the improbable, is all but past.
That message is simple:
When you come to one of the many moments in life where you must give an account of yourself, provide a ledger of what you have been, and done, and meant to the world, do not, I pray, discount that you filled a dying man's days with a sated joy, unknown to me in all my prior years, a joy that does not hunger for more and more but rests, satisfied. In this time, right now, that is an enormous thing.” 

Petra

4 komentáre:

  1. Akurát zbieram knihy na zoznam kníh, do ktorých sa chcem cez leto pustiť a toto vyzerá dosť dobre, vďaka za tip! :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) No, tiež mám taký zoznam, ale keď pozerám na jeho dĺžku, tak to leto by malo trvať aspon tri roky a nie tri mesiace, aby som to všetko prečítala :D

      Odstrániť
  2. Tá kniha vyzerá úžasne! O jednom neurochirurgovi som už čítala, akurát že to bola kniha písaná v slovenčine a ja sa bojím, že moja angličtina na toto nebude dosť dobrá. Tak či onak, strašne ma to k nej ťahá a raz si ju prečítam na 100%. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tak to som veľmi rada, že kniha zaujala. Určite stojí za prečítanie, je to jedna z tých, na ktoré sa nezabúda :)

      Odstrániť