Stránky

26. 6. 2016

Han Kang: The Vegetarian // Kórejský surrealizmus

Na Vegetariánku ako na víťazku Man Booker International 2016 som sa naozaj tešila. Kniha si získala v zahraničí veľkú popularitu a aj keď je talent Han Kang prirovnávaný k mixu Kafka x Murakami (autori, od ktorých bočím), šla som odvážne do toho a neľutujem.

Vegetariánka je veľmi krátka (ani nie dvesto stranová) kniha, no obsahovo toho pojme naozaj veľa. Od feminizmu počnúc - šialenstvom končiac, a to všetko zabalené v surrealistickom obale. Že je to na vás priveľký mix? Áno, toto rozhodne nie je kniha pre masové publikum.

Príbeh začína scénou v kuchyni, kde manžel nájde svoju ženu stáť pred otvoreným prázdnym mraziakom. Všade po zemi sa povaľuje polo-rozmrznuté mäso, z ktorého pomaly vyteká krv. Manžel sa udivene pýta manželky, čo sa stalo. A tá s kľudom odpovedá, že už nikdy nechce v dome žiadne mäso, pretože mala sen...

Príbeh Yeong-hye, ktorá sa rozhodla stať sa vegetariánkou, je akoby rozprávaný o nej - bez nej. Yeong-hye v knihe nikdy nedostane hlavné slovo a autorka tým podtrhuje akúsi "neviditeľnosť" kórejských žien. Jediným hlasom, hovoriacim za Yeong-hye, sú jej sny. A poviem vám, tá žena mala riadne nočné mory.

Osobnosť Yeong-hye teda spoznávame prostredníctvom rozprávania jej manžela, švagra a sestry. Pohľad manžela nesie znaky typického kórejského tradicionalizmu, podľa ktorého je úlohou človeka zapadnúť do spoločnosti a neodlišovať sa. Čokoľvek iné je zákonite divné a zlé. Manžel vníma Yeong-hye ako obyčajnú typickú kórejskú ženu bez názoru, ktorá sa narodila preto, aby v detstve poslúchala rodičov a v dospelosti manžela. Švagor sa na Yeong-hye pozerá očami umelca, ktorý v žene vidí zhmotnený objekt svojich umeleckých túžob, no samotnú Yeong-hye taktiež nevníma. Najsmutnejší, citovo najhlbší a pre mňa nauzaujímavejší je záverečný pohľad sestry, ktorá... a to si už prečítajte sami :)

Autorka na veľmi malom priestore skvele načrtla postoj východných kultúr k individualizmu. Celou knihou sa nesie otázka, kde začínajú a kde končia práva jednotlivca a čo považujeme za normálne a čo už je znakom šialenstva? Som veľmi zvedavá, ako bude kniha prijatá našimi čitateľmi. Pokiaľ sa do knihy pustíte, skúste si možno predtým pozrieť tento krátky dokument o Kórei:



Mňa kniha oslovila hlavne svojou atmosférou a autentickosťou. Ak by však bola dlhšia, tak s tým surrealizmom by som mala trošku problém. No v takejto krátke forme šlo naozaj o literárny zážitok. Rozhodne siahnem aj po druhej preloženej knihe od Han Kang - Human Acts, ktorá by mala byť ešte morbídnejšia, hovorí totiž o mŕtvych telách a ich dušiach.. hmmm :)

Petra

7 komentárov:

  1. Teším sa, vyzerá to zaujímavo. Kniha od kórejského autora sa až tak často nevidí a dej vyzerá... tak knižne-delikátne! :D
    / toto video od i-D som už videla a vcelku ma rozčuľuje. Zaujímavá téma, ale povrchne-esteicky videovo vykreslená. Za tým, prečo staršia generácia odsudzuje alebo lepšie napísané nevíta tetovania, je viac.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) Rozhodne súhlasím, že video je čisto americké, rsp. prešpikované západom. Ale mňa tam viac ako problematika tetovania zaujalo to, ako Kórejci pristupujú celkovo ku kultu krásy. Nevadia im plastické operácie na ešte skoro deťoch, ale tetovania sa boja ako čert kríža, práve preto, že je to vštepené v ich koreňoch. Zaujímavé zmýšľanie, ktoré sa aj skvele odráža v knihe. Tak snáď ti sadne :)

      Odstrániť
    2. V oblasti krásy boli už aj horšie veci ako plastické operácie... (hoci uznávam ich do tej chvíle, keď sú človeku prospešné, ak ide čisto len o nejaký výstrelok, ach jaj). Ale pripomenulo mi to, že si chcem posvietiť na Ecove Dejiny krásy a Dejiny škaredosti :D
      Plus v Japonsku majú tuším väčšiu nechuť k tetovaniam ako v JK. Ale môžem o tom len písať v rovine "čítala som, počula sa", takže to sama neberiem za dôveryhodné - či sú to len nafúknuté predsudky alebo pravda :D

      Odstrániť
    3. Ach jaj a zas mi narástol TBR!! A až o dve knihy! Eco ma nikdy nejak nelákal, ale Dejiny krásy a Dejiny škaredosti vyzerajú ako niečo, čo by sa mi mohlo páčiť :) Hlavne, keď sa u mňa opäť prebudila moja láska k non-fiction knihám. Díky za tip !!

      Odstrániť
    4. Ak ťa doteraz nezaujal, vyhľadaj si nejaké video s jeho knižnicou ;)

      Odstrániť
    5. Človeče, ja milujem knižnice, ale doma na mňa napratané police plné kníh pôsobia trošku stiesnene. Ale pekné to má, by ma zaujímalo, aký dlhý bol jeho TBR :))

      Odstrániť
    6. kniha nesklamala:) dáme syn-reading s Human acts?:D

      Odstrániť