Stránky

6. 2. 2016

Január 2016 - knižne aj filmovo

Len pred chvíľkou sme búchali šampanské a už tu máme Február?!  Občas mám pocit, že mi niekto tie minúty proste kradne. No, zanechajme lamentovanie a poďme na krátke januárové zhrnutie.

KNIŽNE...

Nový rok je treba začať s humorom a tak som siahla po antickej hre Lysistrata. Aj keď sa titul radí medzi klasiky, nenájdete ho na žiadnom zozname povinnej literatúry pre stredoškolákov. Dôvod je jednoduchý, témou hry je sex. Konkrétne jeho odopieranie :) Hlavné hrdinky sú úbohé manželky mužov lačných po vojne. Ženy sú už z dlhotrvajúcich a nezmyselných bojov unavené a tak sa rozhodnú postaviť manželíčkov pred ultimátum - buď budete naďalej bojovať a nevrznete si s nami, alebo prestanete s blbosťami a my vás zahrnieme pozornosťami, aké vie poskytnúť len žena.
Ak máte chuť na antickú šteklivú jednohubku, tak smelo do toho :)


 
Ja a kriminálky máme trošku komplikovaný vzťah. Mám ich rada, no len máloktorá mi sadne. Na knihu Vtedy v lese som počula dobré ohlasy a zaujala ma aj Peťkina recenzia, v ktorej spomína majstrovsky navodenú atmosféru. Ja tento element v knihe dokážem náležite oceniť a kniha naozaj splnila moje očakávania. Príbeh rozhodne vyniká spomínanou atmosférou a hlavne vykreslením dvojice vyšetrovateľov Roba a Casse. Oni dvaja a ich vzájomný vzťah bolo to, čo ma priklincovalo ku stránkam. Samotná kriminálna zápletka bola pre mňa až na druhom mieste. Autorka výborne vykreslila postavu hlavného vyšetrovateľa Roba, z ktorého pohľadu je celý príbeh vyrozprávaný. Je to ten typ chlapa, ktorý sa vám jednoducho musí dostať pod kožu, aj keby ste sa neviem ako bránili. Odporúčam po knihe siahnuť bez toho, aby ste vedeli čo i len trošku z deja, no nečakajte príbeh nabitý akciou. Je to pomaly plynúce, ale kvalitné dielo.


Keďže mi hrdinovia knihy Vtedy v lese prirástli k srdcu, siahla som hneď po pokračovaní s názvom Dokonalá podoba. Ide o samostatnú kriminálku, no na moje sklamanie sa v nej už nestretávame s dvojicou Rob+Cassie, ale len s Cassie.  Príbeh má veľmi dobrý námet, no v porovnaní s prvou časťou to bolo trošku sklamanie. Kniha mohla byť o nejakých tých päťdesiat (či viac) strán kratšia, ale aj tak neľutujem čas, ktorý som jej venovala. Autorka napísala ešte pár ďalších kníh z rovnakého prostredia, no nie je mi známe, že by aspoň jedna časť bola venovaná Robovi.



Po všetkých tách vraždách som dostala chuť na niečo romantickejšie a tieto chúťky dokonale uspokojila Madame Picasso. Celá recenzia je tu. Toto bol naozaj skvelý príbeh o láske, plný francúzskeho šarmu a španielskej vášne. Citlivejšie povahy budú potrebovať vreckovky :)




A v maratóne kriminálok som sa rozhodla pokračovať a siahla som po známom slovenskom autorovi Červenákovi. Historická kriminálka Ohnivé znamenie je niečo, čo by mi naozaj mohlo sadnúť a áno, príbeh zasadený do starobylej Bratislavy bolo veľmi rýchle a oddychové čítanie. Červenák svojho čitateľa rozhodne ani na minútu nenudí. Tempo, aké príbehu nasadil, mi osobne moc nesadlo, ale rozhodne to nie je kritika. Pokiaľ dávate prednosť veľmi dynamickému deju, toto bude vaša šálka kávy. Čo autor naozaj vie, sú dialógy. Oceňujem výborné špičkovanie hlavnej dvojice Steina a Barbariča, chlapci boli proste zlatí :)



No a posledná kniha, čuduj sa svetu, slovenská historická romanca! A pozor, plných päť hviezdičiek na Goodreads. Ak by sa ma teraz Mony spýtala na nejaký tip na slovenskú knihu pre článok na svoj blog, okrem Pavelkovej Vimky a Červenákových kriminálok by som určite odporučila aj Milosť pre Gregora Mocha! Priatelia, kde sa tento malý slovenský skvost doteraz predomnou ukrýval? Príbeh je nesmierne pútavým rozprávaním o krutom osude kata Gregora a jeho boji so životom. Skvelá gradácia, výborné dialógy, nadčasový odkaz, plastické postavy a romantika, z ktorej ma neboleli zuby. Všetky palce hore!



FILMOVO..

Ak ste náhodou ešte nevideli film Ex-machina, tak prosím, napravte to :) Ja moc filmy nepozerám, pretože ma väčšinou nedokážu zaujať tak, ako kniha, no tento rok by som im chcela dať väčšiu šancu. A rok 2016 som začala touto absolútnou peckou!

Film je nominovaný na Oskara za najlepší pôvodný scenár. Ex-machina je niečo ako ľahké sci-fi, možno lepšie povedané - dráma s futuristickými prvkami, kde je hlavnou zápletkou zostrojenie umelej inteligencie.  Svojrázny vedec pozve do svojho luxusného výskumného centra (na konci sveta) mladíka, aby mu pomohol pri otestovaní ním zostrojeného robota. Robot to však nie je hocijaký, je to krásna mladá a bystrá žena.

Film je napriek úžasným efektom veľmi čistý, až minimalistický. Komorné obsadenie dáva priestor na rozkvitnutie hereckého talentu všetkých zúčasnených hercov. Niektorým môže film pripadať veľmi pomalý, no ja som si vychutnala každú minútu.. a na záver mi spadla sánka :)

Pokiaľ sa rozhodnete film pozerať, urobte tak v angličtine (ak môžete). Na jednom mieste v závere dáva totiž dabing (teda jeho preklad) dosť kľúčovej situácii trošku podivný význam. Je to naozaj na škodu celej veci :( A zámerne nepridávam žiadny video trailer, všetky, ktoré som videla, prezrádzajú dôležité momenty a pripravia diváka o pár skvelých prekvapení.

A na záver už len spomeniem, že som videla aj ospevovaný The Revenant - Zmŕtvychvstanie. U mňa to bol totálny prepadák.

Aký film vás v poslednej dobe naozaj zaujal?

Petra

10 komentárov:

  1. Děkuji za tip na film! Mě naposledy včera nadchl film Žena v kleci na motivy knihy od Olsena! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani som nevedela, že Olsenova kniha je už ako film, určite na to mrknem, ďakujem :)

      Odstrániť
  2. Ja sa taaaak velmi tesim ze sa ti pacilo Ohnive znamenie... :-) Barbaric je proste milacik... A na novom dicapriovi som bola tiez a jedine co sa mi na tom pacilo bol hlavny zaporak :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha, tak s tým záporákom v Zmrtvychvstanie máš absolútnu pravdu :) A DiCaprio si zaslúži Oscara možno tak za ten výraz, čo nahodil posledných 5 sekúnd, ten bol naozaj super :)

      Odstrániť
  3. Ex machina je super film. A mně se podařilo vypátrat i lokaci, kde se to natáčelo: https://lostsoul2015.wordpress.com/2015/05/22/maj-nebyl-biografu-cas/#more-681

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lýsistrata... Je prekvapivo v mestskej knižnici v sekcii povinné čítanie, na čom sa zabávam :D ale ten preklad (ja som čítala vydanie Tatran 1971) by si zaslúžil ocenenie. A Frndolín... :DDD Aristofanes bol pán.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Frndolín bol TOP :)) Ak sa ti niekedy podarí dostať sa k nahrávke adaptácie, čo urobil slovenský rozhlas, tak si to určite vypočuj. Dodali už tak šťavnatému dielu ešte viac šťavy :))
      A premýšľam, či tety v knižnici Lysistratu čítali... hmmm :)))

      Odstrániť
  5. Skoro se stydím, ale o filmu Ex-machina jsem ještě neslyšela. No, budu to muset napravit, vypadá skvěle, díky za doporučení :) A vůbec to vypadá, že leden byl u tebe takový kulturně plodný - tak snad únor pokračuje v podobném duchu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No určite Ex-Machina odporúčam, zatiaľ všetci, čo to videli, vravia že sa im to páčilo, tak hádam to aj tebe sadne :) Leden bol plodný,ale únor - hrôza, zavalená prácou, no ale čo už.

      Odstrániť