Stránky

7. 1. 2016

Laline Paull: Včely // ..pozor na žihadlá!

Autor: Laline Paull
Názov: Včely
Pôvodný názov: The Bees
Počet strán: 344
České vydanie: Práh (2015)

„Přijmi, poslouchej, služ!“

Čo sa stane, keď sa Príbeh služobnice (Margaret Atwood) stretne s Hrami o život (Suzanne Collins)? Vyroja sa včely!

Kniha Včely je debutovým, no veľmi ambicióznym románom scénaristky Lalline Paull, ktorý sa predral až do užšieho výberu súťaže Woman´s Prize for Fiction 2015. Žánrovo dielo lavíruje niekde medzi dystopiou, akčným trilerom a literatúrou faktu.

Autorka sa pri budovaní svojho dystopického mikrokozmu nechala inšpirovať reálnym svetom včiel a do diela vniesla fascinujúce prvky života hmyzu. Román rozpráva príbeh včely Flory 717, ktorá sa narodila ako „vadná“ – príliš veľká robotnica. Keďže každý včelí úľ má svoje nekompromisné pravidlá a všetko, čo sa vymyká normálu, zasluhuje „milosť“ (čiže smrť) , Flora 717 má byť kvôli svojmu vzhľadu popravená. Od smutného osudu ju uchráni jediné – momentálny akútny nedostatok zdravých silných robotníc. Flora 717 tak šťastnou náhodou vyhráva svoj prvý boj o život, len aby sa mohla bezhlavo pustiť do ďalších neľútostných bitiek.

Flora 717 má napriek svojmu nízkemu pôvodu zážitkov na rozdávanie. No ak si predsavujete úsmevné príbehy a´la včielka Maja, sklamem vás. Flora nám vo svojom rozprávaní popíše napríklad to, ako znie zúfalý rev mladej larvy, ktorej zaživa rozpárajú mäkké brucho. Farbisto vykreslí smrad márnice preplnenej zahnívajúcimi včelími telami a oboznámi nás s tým, ako odporne chutí osia krv. A tiež sa nám zdôverí so svojím veľkým tajomstvom. Flora nám rozpovie, aké slastné je šplhať po rebríčku slávy a popri tom, pod rúškom tajomstva, potichu a nenápadne poslúchnuť svoje pudové inštinkty a stať sa zradcom.

Príbeh Flory 717 je strhujúcim a podmanivým čítaním o živote jednotlivca v striktne nastavenom spoločenstve. Včelia hierarchia, práva aj povinnosti sú pevne zakorenené v ich posvätnej mantre. Včelí zákon dovoľuje polícii zabíjať, kráľovnej plodiť, kňažkám intrigovať a trúdom sa zabávať. Robotniciam nepovoľuje nič, len držať hubu a krok a od svitu do mrku makať. 

Je zaujímavé sledovať, ako sa autorka na stránkach svojho diela lišiacky pohráva s čitateľovou predstavivosťou. Nikdy nám nedovolí zabudnúť na to, že jej hlavné postavy sú včely, no zároveň osudy svojich hrdinov prerozpráva tak, že si za každou včelou predstavíme jeden ľudský život. Prelínanie reálneho a dystopického sveta poňala Lalline Paull naozaj bravúrne.

Román Včely je rýdze a hutné literárne dielo, chutné ako práve stočený lesný med. No nie každý má med rád a rovnako tak nie každému táto kniha sadne. Mňa osobne román uchvátil a prebojoval sa do mojich TOP kníh prečítaných v roku 2015. Napriek tomu by som ho ale neodporučila čitateľom, ktorí dávajú prednosť „nenáročným davovkám“. Toto dielo je určené tým, ktorí sa neboja trošku riskovať a radi experimentujú. Pevne verím, že si originálne a pozoruhodné Včely nájdu aj na Slovensku svojich fanúšikov.

Petra

PS: Pochybujem, že po prečítaní tohto románu budete ešte niekedy prirovnanie „pilný ako včelička“  brať ako pochvalu! 


5 komentárov:

  1. Děkuji za tip, to vypadá velmi zajímavě. Žádný román ze života hmyzu jsem ještě nečetla. A díla popisující direktivně řízená společenství se mi vždy líbila, takže si zapisuji do nekonečného seznamu doporučené literatury.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zaujímalo by ma, ktorá z nás má dlhší zoznam kníh na čítanie :)

      Odstrániť
  2. Mám dva - jeden na databázi knih, jeden na goodreads - bohužel se moc nepřekrývají, takže těžko říct, kolik těch knih skutečně je. Zprůměruji to a uvidím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Takže ono je to vážne o včelách?! To som nečakala...skôr to, že názov knihy je taký "krycí" manéver :D Tak som trošku prekvapená, ale určite to má skrytú pointu, bodaj by nie :D Myslím, že by som ju mohla skúsiť, aj keď neviem, kedy sa k nej dostanem, no znie to veľmi zaujímavo a možno by si to prečítal aj oco, keďže sme kedysi mali včely (keď som bola malý štupeľ), len sme ich museli predať, lebo na ne už nebolo času, ale zas by chcel začať včelárčiť a mňa k tomu priučiť, na čo sa vážne teším, ale to je vedľajšie...takže niečo medzi dystopiou, trilerom, literatúrou faktu, kde sú hlavní hrdinovia včely...fajn, určite sa na to kuknem...a inak veľmi pekná recenzia ;))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teda, to by som bola naozaj veľmi zvedavá, čo by na túto knihu povedal taký včelár :) Určite by sa za hlavu chytal, že nie je všetko 100% podľa skutočnosti, ale nepochybujem, že by napriek tomu knihu s chuťou dočítal :) A chválim, že sa dávaš na včelárstvo!

      Odstrániť