Stránky

13. 1. 2016

KNIHCENTRUM.sk - zoznámte sa!

Prelom starého a nového roka - to je tradičný čas bilancovania a ja som sa rozhodla zbilancovať môj rok spolupráce s knihcentrum.sk.  No najskôr mi dovoľte vám toto mladé internetové kníhkupectvo trošku priblížiť pomocou rozhovoru. Dozviete sa v ňom niečo o blogeroch, o knižných chúťkach slovenského čitateľa a na záver som prihodila aj pár osobnejších otázok na Janku Golianovú (manažerku eshopu), ktorej týmto ďakujem za čas, ktorý mi venovala. 



Knihcentrum je mladé internetové kníhkupectvo, ako sa mu darí na Slovensku preraziť? Je ťažké osloviť a zaujať slovenského čitateľa?

Áno, myslím, že je to ťažké, ale snáď nie nemožné. Na Slovensku je niekoľko veľmi známych kníhkupectiev a ich siete majú dlhoročné zázemie a zákaznícku základňu, s ktorou si vybudovali pomerne pevné vzťahy a stále ich udržiavajú. KNIHCENTRUM.sk nemá kamenné kníhkupectvo, existuje len v internetovej podobe. Zatiaľ rastieme, zlepšili sme množstvo vecí, niektoré sú pre zákazníka viac, iné menej viditeľné, a neustále sa snažíme naše služby vylepšovať. V niektorých veciach sme sa len priblížili konkurencii, keď sme zmenili dizajn na responzívny, vďaka čomu sa naša stránka prispôsobí podľa toho, či ste práve na počítači, tablete alebo mobile. Zaviedli sme zoznam prianí či možnosť hodnotenia titulov. A medzi konkurenčnú výhodu patrí rozsiahly Knižný bazár, kde sú nové nečítané knihy, ktoré boli mierne poškodené pri manipulácii v sklade či pri preprave. Výhodné, ak zháňate učebnicu či detskú knihu za výbornú cenu. Toto poškodenie nikdy nemá vplyv na obsah knihy a titul môžete reklamovať, ak by náhodou nevyhovoval.


Keďže vašim starším bratom je KNIHCENTRUM.cz, máte možnosť porovnať vkus českého a slovenského čitateľa. Líši sa v niečom?

Na prvý pohľad je napr. väčšinový vkus, čo sa týka žánrov, podobný. Druhý pohľad by nás možno zmiatol, ale je to dané rozložením (množstvom, históriou) publikačnej činnosti či počtom obyvateľov, resp. čitateľov. A v oblasti odbornej literatúry a beletrie, ktorú si už pomaly doprajú len tzv. kritickí čitatelia ako ich definuje Umberto Eco, tam sa to už hodnotí ťažko. Pre zovšeobecnenie sú to malé a špecifické skupiny čitateľov. Inak, českým čitateľským vkusom a dejinami knižného trhu sa zaoberá napr. Jiří Trávníček. V jeho knihách je komplexnejšia odpoveď na túto otázku.

Aké boli top 3 najpredávanejšie knihy roku 2015?

Všetci chceme byť celý život zdraví a primerane štíhli. Naši zákazníci tiež. Aj vďaka spolupráci s autormi našich najpredávanejších kníh sú práve ich tituly na prvých miestach. Sú to knihy Tomáša Kosačíka, ktorého možno poznáte pod pseudonymom Břicháč Tom a neustále je záujem aj o knihy Antónie Mačingovej, Najedzte sa do štíhlosti.

...na tému BLOGER
Ideálny knižný bloger je ..... ?

Nielen subjektívne, ale snáď aj objektívne, by to mal byť človek, ktorý rád číta knihy, má rád literatúru a má v nej prehľad. S pravopisom je kamarát, má vlastný blog a na ukážku vie poskytnúť recenziu, z ktorej tak trochu odpadnem. Z ďalších vlastností určite oceňujem zodpovedný prístup či cit pre objektívnu kritiku.

Prvá reakcia na negatívnu recenziu.... ?

Negatívna recenzia ma vždy zamrzí. Zvyknem rozmýšľať nad tým, či bloger aspoň trochu tušil, že to nebude jeho šálka čaju. Každopádne, pokiaľ je recenzia ušetrená emócií a využíva na kritiku diela konkrétne argumenty, som bez námietok voči recenzentovi. Len takáto recenzia, či už negatívna, alebo pozitívna, je hodnotná a aj čitateľ, ktorý nezdieľa vkus blogera, podľa nej lepšie odhadne, či by sa mu kniha páčila.

Sito, cez ktoré prepadávajú knižné blogy pri výbere na spoluprácu?

Pri výbere sa snažím sústrediť na kvalitu, nie kvantitu. Je určite niekoľko blogerov, ktorých som odmietla alebo váham s oslovením, ale stále ich mám na muške. Niekedy mám pocit, že potrebujú čas oni, aj my. Vždy sa pozriem na celkový vizuálny štýl blogu a prečítam si pár recenzií. Zaujíma ma vek recenzenta, to ako píše a aké knihy číta. Vždy ma poteší, keď bloger číta aj klasickú literatúru, životopisy, nejaké „ťažšie“ knihy ako sa zvykne hovoriť. Takí blogeri ma očaria na prvý šup, ak vedia aj písať. A samozrejme, platí odpoveď o ideálnom knižnom blogerovi.

Podľa čoho vyberáte knihy na recenzie? Môžete výber ovplyvniť, alebo vždy záleží na 
ponuke vydavateľa?

Záleží na ponuke vydavateľstva, čo a v akom množstve je nám schopný zveriť pre blogerov. Niektorí vydavatelia chcú s blogermi spolupracovať sami, iní to robia cca pol na pol a niektorí len poskytnú alebo neposkytnú knihu niektorým kníhkupectvám, ktoré ďalej recenzovanie zabezpečujú. Každý vydavateľ má pre zvolenú formu svoje dôvody. Osobne som rada, že sa nám vďaka spolupracujúcim vydavateľstvám darí umiestňovať na slovenské blogy recenzie na knihy v českom jazyku, ktoré si u nás cestu k čitateľom hľadajú ťažšie.

...a trošku osobnejšie :)

Akými uličkami viedla tvoja cesta do KNIHCENTRA? 

Hlavnou motiváciou bolo nájsť si po škole prácu na plný úväzok, ktorá bude nadväzovať na moje vzdelanie a záľuby. Nebolo to ľahké, asi rok a pol som pracovala len externe v médiách, no jedného dňa som objavila inzerát na túto pozíciu a výberovým konaním som prešla veľmi dobre. Tak som sa ponorila do tohto knižného sveta.

Ak by si mohla byť na jedeň deň literárnou postavou, ktorá by to bola? 

Neviem. Čo by som tým získala? Niektoré knihy sú na to asi ako stvorené, aby sme chceli byť jej postavou, zažiť nejaký výnimočný okamih, miesto, stretnúť inú literárnu postavu, prekonať niečo,... Ale keď to čítame, tak tam sme a je to presne také ako si to interpretujeme a istým spôsobom to môžeme prežiť, precítiť, poučiť sa z toho. A mne to takto asi stačí. Nepotrebujem bojovať za niekoho iného, ani si užívať jeho radosti. To všetko chcem skutočne prežiť s mne najbližšími reálnymi postavami môjho príbehu.

A na záver perlička... Predstav si, že pracuješ v marketingu a KNIHCENTRUM ťa osloví s ponukou na spoluprácu. Majú záujem o veršovaný reklamný slogan...  ako by znel? :))

Uf, mám pocit, že chceš odo mňa nejakú chytľavú veršovačku s gramatickým rýmom a tie ja nemám rada. Tak povedzme: „KNIHCENTRUM.sk, nerado mešká. Miluje knihy a pre vás pracuje.“ Snáď netradičná a trošku záhadná, vymyslená za minútu. K tomu nejaký ilustrovaný ilustračný obrázok, ako balíme pre zákazníkov knihy do našich kartónových obalov. A veľa tmavomodrej a oranžovej, čo sú naše farby. Inak, v skutočnosti máme: „KNIHCENTRUM.sk Knihy čítame, odporúčame a spoľahlivo doručíme.“ To som vymyslela tiež. Snáď je to lepšie, trvalo to viac ako minútu, asi.



Ešte raz ďakujem Janke za jej vyčerpávajúce odpovede a v ďalšom článku sa vám pokúsim priblížiť moje doterajšie skúsenosti s recenzovaním "kníh zadarmo" :) 
Petra

5 komentárov:

  1. Naozaj super článok :) hlavne tá blogger časť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vždy ma zaujalo, ako je to s tými recenznými výtlačkami, takže som zas o niečo múdrejšia :D Inak veľmi pekný a zaujímavý rozhovor ;))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Mony, rada som vniesla trošku svetla do tajomnej ríše recenzákov :)))

      Odstrániť