Stránky

14. 10. 2015

Sophie Kinsella: Audrey se vrací // Kniha pre vnučky, mamičky aj babičky

Autor: Sophie Kinsella
Názov: Audrey se vrací
Pôvodný názov: Finding Audrey
Počet strán: 272
České vydanie: BB Art (2015)
Slovenské vydanie: Slovart (leto 2016)

Recenzia v audioforme TU.



Sophie Kinsella je ostrieľaná spisovateľka svetoznámej "Shopaholičky" a iných veľmi populárnych ľahkých ženských románov. Ja som taktiež niektoré z týchto titulov skúsila prečítať, ale bohužiaľ, neoslovili ma natoľko, aby som aspoň jednu Kinselinu dospelácku knihu dočítala. No paradoxne, jej novinku určenú násťročným čitateľom som zhltla behom dvoch posedení a kráľovsky som sa pri tom bavila. 

Hlavnou postavou a rozprávačkou celého príbehu je mladá 14 ročná Audrey, ktorá bola v škole šikanovaná. Šikana u nej spustila radu rôznych psychických problémov (záchvatov úzkosti a paniky), kvôli ktorým musela Audrey opustiť klasickú školskú dochádzku a zostala v domácom liečení. Audrey je plná strachu z okolitého sveta a celé dni trávo doma. Odmieta kontakt s ľuďmi, paranoinde pristupuje napríklad aj používaiu mobilných telefónov a na očiach má neustále nasadené veľké čierne okuliare. Celá pointa príbehu je teda zjavná a veľmi jednoduchá, autorka nám rozpráva o Auadriinom boji s vlastnými pocitmi úzkosti. A to je vlastné celé. No dobre, nie tak úplne celé... do deja vstupuje sympatický mladý muž Linus a romantická zápletka je na svete.

Sophie Kinsella všetky svoje knihy stavia na situačnon humore a za tie roky je v tejto sfére natoľko ostrielaná, že ho dokáže použiť tak, aby ním čitateľovi neliezla po 50tich stranách na nervy. Osobne vidím ako najvačšie plus tohto titulu naozaj majstrovsky  vykreslenú funkčnú rodinu. Nehovorím o dokonalej rodine, ale mám viac na mysli súdržnú rodinu, ktorá má svoje chyby, no je pevná v základoch. Audriinu rodinu tvorí veľmi starostlivá matka, pohodový otec a skvelý starší brat Frank.

Autorka až neuveriteľne dokonale vystihla hlavne postavu matky, ktorá občas chytí také tie klasické záchvaty hnevu nad tým, že jej deti sedia neustále pred počítačom a vôbec sa nehýbu. Jedna z najhumornejších situácií nastáva, keď Audriina matka vyzýva svojho syna, aby si s ňou šiel zabehať. Ako táto výzva dopadne vám neprezradím, ale je jasné, že priučku dostala v tomto prípade matka a nie syn.

Príbeh má skvelé dialógy hlavne medzi rodičmi a ich deťmi. Ani neviem, kedy som čítala knihu, ktorá bola zároveň vtipná a tak reálna. Pri viacerých situáciách, kedy matka dáva jednu z povinných rodičovských kázní svojim milovaným ratolestiam, som sa blažene usmievala a v duchu si hovorila „Aaa, to poznám, to som tiež zažila!“. Myslím, že v dnešnej záplave young adultiek, ktoré rozoberajú rôdne duševné problémy mladých je veľmi ťažké nájsť knihu, ktorá s ľahkosťou a zdanlivo zjednodušene poukáže na prvotnú a najdôležitejšiu cestu k uzdraveniu teenagera a tým je podpora rodiny.

Titul Audrey se vrací nemá ambície odborne analyzovať problémy mladých ľudí, ani neposkytuje psychologické rady rodičom, čo si majú počať s problémovým dieťaťom. No rozhodne má potenciál mladého človeka zaujať a dospelého skvele pobaviť. No a čitateľovi – rodičovi možno príbeh pripomenie, čo je v tom rodičovstve naozaj dôležité. Takže, aj keď je kniha radená medzi YA, ja ju určite odporúčam všetkým bez rozdielu veku :)


Petra

4 komentáre:

  1. vyzerá to fajn, akurát mi to sčasti pripomína Kam si zmizla, Bernadette - možnou tou obálkou a tými čiernymi okuliarmi, len dej trošku poprehadzovaný :) od autorky som nič nečítala, vždy som to nejak odsúdila na prílišnú romantiku .ň

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bernadette som nečítala (chcela som, ale nejak nevydalo), ale toto bola fajnová pohodovka, rozhodne odporúčam siahnuť po origoš verzii v angličtine :)

      Odstrániť
  2. Dlouho jsem přemýšlela, jestli si tu knihu mám objednat. Po tomhle článku jsme se rozhodla, že si ji musím objednat!! :) Akorát moc nevím jestli v češtině nebo v angličtině.. Ještě nikdy jsem nečetla knihu v angličtině, ale láká mě to :)
    http://lanaliteraryworld.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite v angličtine !! :) Je to skvelá kniha a angličtina je jednoduchá, naozaj vrele odporúčam siahnuť po originál jazyku :) Inak, máš krásny blog, tak nech sa darí :)

      Odstrániť