Stránky

7. 10. 2015

Shelly King: Okamžik všeho // Knižná pohodovka

Autor: Shelly King
Názov: Okamžik všeho
Pôvodný názov: The Moment of Everything
Počet strán: 306
České vydanie: Host (2015)

Knihu, ktorá je prezentovaná ako bonbónik pre  milovníkov kníh som si nemohla nechať ujsť. Pokiaľ máte záujem vypočuť si audiorecenziu, tak smelo do toho: (odkaz na youtube audiorecenziu)


Hlavnou hrdinkou príbehu je tridsiatnička Meggie. Je to promovaná knihovníčka, ktorá po vysokej škole odišla z domova hľadať šťastie do Silicon Valley, mekky start-upov a biznisu. Meggie je jedináčik, jej matka je bývalá kráľovná krásy a perfrekcionistka v jednej osobe no a Meggie je jej nevydarená pehatá dcéra. Meggie odišla do Kalifornie so svojím najlepším kamarátom Dizzym,  matematický géniom, ktorý je pre zmenu syn chovateľa prasiat. Táto podivuhodná dvojka založí spolu firmu, ktorá síce  pár rokov slávi úspech, no potom bublina splaskne a Meggie si na stole nájde výpodeď.  Meggie zo zúfalstva prijíma ako dočasné riešenie svojej finančnej krízy miesto v nedalekom antikvariáte. Nebojte sa, neprerozprávala som vám celý dej knihy, všetko toto sa stane na prvých pár stránkach. Príbeh je zameraný hlavne na Megiin vzťah ku knihám a k antikvariátu. No a práve atmosféra obchodu so second-handovými knihami je to, čo robí túto knihu výborným kúskom pre každého knihomoľa.

"S použitými knihami se to má tak, že si sebou přinášejí svou minulost. Prostě jen tak nevypadly z knihtisku a nenaskládaly se do krabice, co se pošle přímo do obchodu. Nechali je tu lidi, kteří je už nechtěli. Jsou jako sirotci v Dickensových románech. Lidi se v životě pohnou vpřed a knížky vyhodí. Jsou moc těžké anebo zabírají moc místa. Tak skončí tady. Našim úkolem je osvobodit je od jejich předchozích životů, aby se mohli dostat k lidem, kteří je chtějí."

Príbeh má svieži charakter, plynie veľmi rýchlo a číta sa jedným dychom. Keďže má kniha príjemných 300 strán, netrpí neduhom hluchých miest a nudou pri nej čitateľ trpieť nebude. Keď som po knihe siahala, anie neviem prečo – možno podľa názvu, som čakala trošku zložitejšie, možno aj viac filozofickejšie čítanie.  Kniha Okamžik všeho je ale veľmi príjemné čítanie na chvíle pohody a relaxu, príbeh ponúkne pár veľmi pekných zamyslení sa nad životom, nad medziľudskými vzťahmi, autorka prekvapí malým twistíkom a s hlavnými hrdinami budeme mať možnosť si trošku melancholicky povzdychnúť nad krásou literatúry. Prelomové či myšlienkovo hlboké dielo ale od knihy nečakajte. Ide skôr o knihu, ktorú by som v závere jej čítania zaradila do žánru „chick – lit“, čiže literatúrz pre ženy.

Myslím, že táto kniha by mohla potešiť mladé ale aj dospelé čitateľky, ktoré obyčajne nesiahajú po romancách, no v tieto úpšané dni majú chuť si prečítať  niečo príjemné, láskyplné, čo zahreje na duši no nie je to bezduché.


Mne osobne sa kniha veľmi páčila, možno práve preto, že prišla pre mňa v skvelú dobu, keď som dokončila čítanie pár ťažších kníh. Taktiež som sa dokázala veľmi ľahko stotožniť s hlavnou hrdinkou, ktorá je v mojom veku, berie život s nadhľadom a nerieši nejaké extra hlboké problémy svetovej krízy či globálneho otepľovania. No a keďže sa mi autorkin štýl písania páčil, určite by som v budúcnosti rada siahla aj po nejakých jej ďalších knihách.

Petra

2 komentáre:

  1. Námet knihy vyzerajú zaujímavo a páči sa mi aj názov. Ukážka, ktorú si vybrala do recenzie ma zaujala a tak si možno knihu prečítam ak na ňu niekde natrafím :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite odporúčam ako oddychové čítanie, keď budeš musieť vypnúť od maturitného učenia :)

      Odstrániť