Stránky

12. 9. 2015

Môj názor na: Adaptácia / Prísaha

Niektoré knihy majú silné reklamy a aj tak čitateľa sklamú a niektoré sa vám len tak nenápadne, potichučky objavia na vašom stole a svojou krásou vám vyrazia dych.

Autor: Miroslava Varáčková
Názov: Adaptácia
Počet strán: 264
Slovenské vydanie: Slovart (2015)

Kniha, ktorú radím do kategórie „Sklamanie“, je slovenskému blogosvetu dobre známa Adaptácia z pera Miroslavy Varáčkovej. Ide o YA dystopiu a keďže cieľovou skupinou je mladý čitateľ, príbeh je svižný a číta sa naozaj veľmi rýchlo. Ja som mala knihu prečítanú za deň avšak dôvod môjho bleskového čítania nebol strhujúci dej, ale až príliš jednoduchý štýl vetnej skladby. Používanie krátkych, jednoduchých viet na dosiahnutie údernosti a podčiarknutie akčnosti deja chápem a oceňujem, no čoho je moc, toho je                                             príliš.

Kniha bola prezentovaná ako dystopia, avšak autorka si s dystopickým svetom vôbec nepohrala, dokonca si veľa čitateľov všimlo aj logické nedostatky príbehu, ktoré boli pre mňa naozaj veľkým sklamaním. K tomu sa pridali ešte charakterovo plytké postavy a jedna hviezda na Goodreads bola na svete.

Je ale treba povedať, že príbeh si získal srdcia mnohých mladších aj starších čitateľov, takže napriek mojej kritike by som ju odporučila všetkým nenáročným čitateľom, ktorí sú zvedaví, ako taká prvá YA slovenská dystopia vyzerá.

Autor: Alexandra Pavelková
Názov: Prísaha - Príbehy o Vimke
Počet strán: 352
Slovenské vydanie: Slovart (2006)

Vimka, ach Vimka. Som veľmi rada, že sa mi táto nenápadná (a masívnou reklamou nepobozkaná) kniha dostala do ruky. Je to kompilácia fantasy príbehov o mladej žene menom Vimka, ktorá ma schopnosť „počuť“ bolesť ľudí aj zvierat. Vimka dokáže svojou prítomnosťou túto bolesť z trpiaceho tvora sňať a tak mu aspoň na čas uľaviť od trápenia.

Kniha je kolekciou príbehov, v ktorých poznávame veľa krásne bizardných postáv, ako sú Vetroplašky, Drakobijci, upíri či hovoriace kone. Mojou najobľúbenejšou postavou bol drak Jazmín, ktorý chudák trpel lámkou v kolenách a miloval, keď mu niekto poškrabkal vrásku na čele. Tvrdil, že ľudská strava mu spôsobuje mäknutie mozgu a blednutie šupín :) Ľahko by sa mohlo zdať, že príbehy sú mierené na tú vtipnejšiu stranu, no opak je pravdou. Sú nabité občas dosť krvavými scénami a autorka majstrovsky navodzuje ponurú atmosféru temnejšej fantasy.

Všetky príbehy o vedme Vimke sú vyrovnané a výborne vygradované. A všetky majú jedno obrovské plus – slovenský jazyk. Autorka využíva to, čo u našich súčasných autoriek akoby zaspalo a tým je košatosť a ľúbozvučnosť slovečiny. Klobúk dolu pred talentom tejto autorky, ktorá dokázala vylúdiť súhru poetičnosti jazyka a surovosti niektorých scén. Nikdy by som nepovedala, že sa tieto tak rozdielne prvky dajú skĺbiť v jeden dokonalý celok. Knihu odporúčam všetkým náročnejším čitateľom, ktorí túžia nielen po kvalitnej fantasy ale aj po originálnom podaní príbehov. Ja si rozhodne od autorky prečítam aj Piesok vo vetre a novinku Údolie ľalií. 


Petra

9 komentárov:

  1. Jazmína som mala najradšej. Z celej knihy jeho poviedka je moja najobľúbenejšia. Výhodou u Pavelkovej je, že si to rozdelila na menšie celky, poviedky, a tak sa jej nestalo to, čo Varáčkovej, že v celej knihe bolo rozrobených strašne veľa dejových línií a všetky stáli za houby. Preto je lepšie, keby sa autorka sústredila len na jednu a napísala ju poriadne. A vravím, určite sa ti bude páčiť aj Údolie ľalií, je to tiež zbierka poviedok a ešte sa aj dotýka negatív dnešnej doby. Inak ale pekné porovnanie, je zaujímavé ich vidieť takto vedľa seba, dve knihy slovenských autoriek a čo dokáže urobiť dobrá reklama. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja by som si od Pavelkovej kľudne prečítala aj 800 stránkový fantasy román venovaný drakom :) Jazmínová kvapka, tak to bolo absolútne famózne a ja som sa celý čas modlila, aby nenastal koniec, ktorý som si myslela, že nastane... no skoro som aj slzu vypustila! Naozaj skvelé, chytila ma za srdce, učite si prečítam aj tie jej ďalšie knihy, majú ich u nás v knižnici, tak som rada. Veď Pavelková je taký náš slovenský Rothfuss! :)

      Odstrániť
  2. Ty si čítala príbehy o Vimke?! Závisť a aká veľká!!! Ja ju zháňam odkedy som na ňu natrafila, tak vyše rokom, a nie a nie ju zohnať :( Minule bola ponuka na FB, len za 4€ a ja som na ňu natrafila neskoro...šťastný to človek, ktorý si ju kúpil. Tak ja budem hľadať ďalej, pretože mi to nedá aby som ju nemala doma :) Ja si ju chcem tak moc prečítať...ja len dúfam, že sa na mňa usmeje šťastie a zoženiem ju...aspoň v knižnici :)) Inak Adaptácia ma neláka a neviem, či si ju niekedy prečítam...nič pre mňa, no ak by náhodou bola v knižnici, tak zo zvedavosti možno :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) Ja patrím medzi tých šťastných obyvateľov mesta s dobre zásobenou knižnicou! Majú od Pavelkovej všetky knihy a hodlám si ich všetky aj prečítať, jupíííí :) Určite sa mrkni vo vašej knižnici, ,keďže ide o slovenské autorky tak je tam veľká šanca, že ich nájdeš. A Vimku si musíš prečítať, myslím, že práve pre teba táto kniha bude perfektná. Tak budem držať všetky palce, aby si sa do nej čo najrýchlejšie mohla ponoriť a už teraz sa teším na recenziu :)

      Odstrániť
  3. Vimka ma teda dooosť zaujala, takisto aj Údolie ľalií, ktoré si chcem prečítať, keď padne aspoň nejaký ten sniežik. :) Čítala si niekedy (tiež slovenskú) Kráľovnú z Tammiru? To by sa ti tiež možno páčilo. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vimka je naozaj skvelá a nepochybujem, že aj Údolie ĺaliíí bude super. Kráľovnú z Tammiru som nečítala a ani som o nej nevedela, pozerám, že anotáciu to má naozaj zaujímavú a že to napísal mladý slovenský kňaz? A skvelé ohlasy to má, výborne, určite sa po nej poobzerám, ďakujem za tip! :)

      Odstrániť
  4. Vimka má veľmi peknú obálku a znie to aj celkom zaujímavo. Tá kniha mi je taká povedomá, určite som o nej už niekde počula, ale vypadlo mi to. Ja mám teraz požičané Údolie ľalií a som na to fakt zvedavá, lebo Simi to dosť vychválila. :D :D
    Možno ak sa mi to bude páčiť, siahnem aj po tomto.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Šak na Vimku ma nalákala Simča :) Údolie ľalií schmatnem hneď ako ho v knižnici nájdem na polici, momentálne je požičané , sakriš! :D

      Odstrániť