Stránky

29. 8. 2015

Môj názor na: Dívky z Montmartru / Zlaté polia

Autor: Cathy Marie Buchanan
Názov: Dívky z Montmartru
Pôvodný názov: The Painted Girls
Počet strán: 356
České vydanie: Práh (2014)


Paríž je v podvedomí väčšiny ľudí synonymom romantiky a histórie. No Paríž v roku 1873 je akejkoľvek romantike na hony vzdialený. Je to mesto protikladov, pretvárky, chudoby, nevestincov, nespravodlivosti a hladu.

Vtedajší život chudobných žien nám autorka približuje prostredníctvom príbehu troch sestier Goethemových, vyrastajúcich bez otca, s matkou - alkoholičkou.

Dievčatá sa pretĺkajú, ako sa dá a zdá sa, že ich jedinou vidinou budúcnosti je každodenná drina v práčovni.  Preto sa zúfalo snažia preraziť ako baletky. V tom období je to jedna z mála možností, ako si niečo málo privyrobiť a tancovanie v divadle predstavuje nezanedbateľnú možnosť zaujať nejakého mladého solventného muža a získať tak ochrancu (dnes tomu pragmaticky hovoríme "sponzor").

Mária, prostredná sestra, má veľké šťastie a svojou vychrtnutou postavou a nepekným vzhľadom púta pozornosť slávneho maliara Degasa a ako baletka pre neho pózuje. Autorka na tomto mieste skvele zakomponovala rôzne známe maliarove diela a na svojej webovej stránke uverejnila priamo fotografie týchto diel aj s konkrétnymi citáciami z knihy: http://www.cathymariebuchanan.com/art

Príbeh sestier Goethemových pôsobí na čitateľa smutne, ich osud vnímame ako nespravodlivý, život bezvýchodiskový. Oceňujem, že sa autorka nesnaží danú dobu romantizovať alebo inak zľahčovať. Životné príbehy naivných dievčat, meniacich sa v ženy, je fascinujúci a miestami až srdceryvný, no nie každého zaujme. Kniha si vyžaduje trpezlivého čitateľa, ktorý vie oceniť skvele navodenú atmosféru a ktorý nevyžaduje akciou nabité stránky. Mňa kniha zaujala hneď na začiatku a aj keď sa dej naozaj uprostred veľmi spomalil, do čítania som sa nemusela nútiť. Jediné, čo ma na tomto skvelom príbehu trošku sklamalo, bol záverečný "americký" epilóg. Napriek tejto chybičke krásy knihu vrele odporúčam milovníkom dobre napísaných ponurých románov.


Autor: Alexandra Ripley
Názov: Zlaté polia
Pôvodný názov: From Fields of Gold
Počet strán: 2 diely, spolu 500 strán
Slovenské vydanie: Danubiaprint (1996)

Kto by nepoznal Scarlett? Krásnu a temperamentnú južanku, ktorá pobláznila hlavy všetkých mužov, na ktorých dopadol jej pohľad. No a autorka tohto diela, Alexandra Ripley, sa rozhodla napísať aj o Scarlettinom úplnom protiklade. Kniha Zlaté polia je príbehom krásou neobdarenej starej dievky Chess, ktorá sa v zúfalstve vrhá  do manželstva z rozumu.

Autorka sa aj v tejto knihe drží toho, čo veľmi dobre pozná a tým sú americké plantáže, vidiek a obdobie 19.storočia.  Chess sa vydala za omnoho mladšieho farmára, pestovateľa tabaku, chlapca, ktorý mal obrovský sen stať sa veľkopodnikateľom. Kvôli vekovému rozdielu je toto manželstvo odsúdené na posmešky a nesúhlas rodiny. Našťastie má Chess odvážnu povahu a podnikateľského ducha a my môžme na 500 stranách sledovať jej boj s osudom.

Autorka sa štýlom neodklonila od Scarlett, aj tento príbeh je veľmi dynamický, plný strastí, dobrodružstva, potu, nevery, lásky a sĺz. Po prečítaní prvej kapitoly, ktorá bola na môj vkus až príliš prešpikovaná romantikou a testosterónom, som chcela knihu odložiť. No som rada, že som tak neurobila... Príbeh ponúka skvelé dobrodružstvo, pripomínajúce novozélandské príbehy od S.Larkovej. Dej je svižný a v druhej polovici príbehu dokonca s hlavnými hrdinami meníme kontinent a odchádzame do Londýna. Niečo málo sa dozvieme o americkej histórii, priemyselnej revolúcii, pestovaní tabaku a dokonca stretneme aj slávneho Oscara Wilda. Ak sa vám štýlovo páčila Scarlett, no nemáte chuť čítať otrepaný príbeh o krásnej žene, určite vyskúšajte Zlaté polia. Hlavná hrdinka je žena z mäsa a kostí a nie žiadna vyumelkovaná modelečka :)


A ešte otázka na záver: Čítali ste v poslednej dobe nejaký dobrý historický román?
Petra

4 komentáre:

  1. ak tie zlaté cesty pripomínajú ako vravíš knihy Sarah Lark, tak to potom musí byť naozaj dobré,, mne sa totiť jej knihy veľmi veľmi páčia :ň

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne aj mamke to pripomínalo...určite sa skús pozrieť v knižnici, som si istá, že to budú mať niekde zapadnuté prachom :) Bola tam romantika, dobrodružstvo, podnikanie a hlavne silná ženská postava, proste dokonalé oddychové čítanie :)

      Odstrániť
  2. Zaujali ma obe.
    Pri prvej si neviem predstaviť, ako sa dievča z práčovne môže dostať na balet. Jednoducho z histórie predsa vieme, čo bolo v tej dobe robili dievčatá aby nezomreli od hladu. Žeby autorka jednoducho chcela mať v príbehu Degasa? Aj tak mi príde možnosť, že by sa stali herečkami/speváčkami/zabávačkami/tanečníčkami-nebaletkami/prostitútkami pravdepodobnejšia...

    A druhá - opak Scarlett? To si musím prečítať, lebo Scar dokázala svojimi nepeknými vlastnosťami (ktorých mala neskutočne) pekne liezť na nervy! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skús Študenti, láska, Čeka a smrť alebo Klub nenapravitelných optimistů - prvé sú denníky dievčiny v Rusku na začiatku červeného teroru, druhé je o chlapcovi, ktorý vyrastá v Paríži za Fancúzsko-Alžírskej vojny a v šachovom klube stretne zaujímavé postavy (aj literárne, ktoré sa práve formujú).

    Viem, že toto nie sú historické romány, na ktoré si myslela, ale aspoň po nich hoď očkom ;)

    OdpovedaťOdstrániť