Stránky

14. 3. 2015

3x minirecenzia (ENG): The Girl with all the gifts / Noggin / All the bright places

Autor: M.R. Carey
Názov: The Girl With All The Gifts
Počet strán: 460
Goodreads

Svet ako ho poznáme už neexistuje, ľudstvo ovládol nebezpečný vírus, ktorý zmení človeka na vraždiace monštrum behom niekoľkých hodín. Tá hŕstka ľudí, ktorá ešte nebola vírusom napadnútá, sa snaží prežiť... znie to otrepane? Áno, ale garantujem vám, že tento príbeh je všetko iné, len nie klišé.


Príbeh začína rozprávaním z pohľadu 11-ročnej dievčiny, ktorá pozná len 4 steny svojej cely. Každé ráno si poslušne sadne do svojho vozíka a  nohy aj ruky strčí do manžiet, ktoré sú k nemu pevne pripevnené. Hlavu vloží do špeciálneho operadla, ktoré zabráni akémukoľvek pohybu hlavy. Dievča sedí a čaká na zvuk. Raz-dva-tri. Tak cvakajú tri zámky na jej oceľových dverách. Do miestnosti vstúpia dvaja vojaci a zbraňami jej mieria rovno na hlavu. Za nimi vstúpi tretí muž, ktorý pristúpi k jej vozíku a silno utiahne všetky manžety. Dievča sa snaží o nadviazanie kontaktu a žartovne povie: "Ja nehryziem." No žiadny muž sa nezasmeje.

Ak máte chuť na vynikajúcu dystópiu určenú pre dospelých, tak túto naozaj vrele odporúčam. Je v nej skvelá dávka akcie, informácií z biológie, je tam nejaká tá krv a morbídnosť, no všetko je to vyvážené vynikajúcimi myšlienkovými pochodmi našich hrdinov.

Príbeh obsahuje skvelé postavy, z ktorých ani jedna nie je dokonalá a osviežujúcim faktom je aj to, že romantika si tu vzala dovolenku. Nenájdete tu žiadne nanútené milostné trojuholníky či kvádre :) Niektorí čitatelia knihu radia medzi horory, ale osobne s tým nesúhlasím. Kniha nevyvoláva a ani nemá vyvolať strach... je v nej síce nejaká tá krv, ale príbeh je postavený na nevinnosti a logike a nie na morbídnosti.

Počas čítania som bola rozhodnutá knihu ohodnotiť na 4 hviezdičky na GR. No nakoniec som nemohla inak, ko dať plnú päťku. Čo ma dostalo, bol záver. Ach, ten brilantný záver. Ten bol famózny!

Autor: John Corey Whaley
Názov: Noggin
Počet strán: 352
Goodreads

Skvelá jazda! Tlieskam! Mám veľmi rada, keď sa v knihe stretne výborný humor a hlboká myšlienka. Hlavným hrdinom príbehu je 16-ročný Travis, ktorý umiera na rakovinu. Celé jeho telo od krku dolu je prešpikované metastázami. Doktori mu ponúknu, aby sa stal súčasťou experimentu. Chcú mu odrezať zdravú hlavu a zmraziť ju !

 Prečo? Pretože sa vyvíja metóda, ktorá by v budúcnosti dokázala jednoducho prišiť dve rôzne časti ľudských tiel dohromady. Lekári predpokladajú, že možno za 50 či 100 rokov bude táto metóda plne funkčná a Travisovi nájdu nové zdravé telo. Travis súhlasí. Na prekvapenie všetkých je metóda prvý krát úspešne aplikovaná už o 5 rokov potom, ako milému Travisovi ufiknú hlavu. A Travis má byť pacientom číslo dva.

Samozrejme, Travis sa po operácii preberá a... no a tu začína všetka tá sranda, ale aj smiech cez slzy. Nebudem vám nič spoilerovať, ale vrele odporúčam všetkým bez rozdielu veku.


Autor: Jennifer Niven
Názov: All the Bright Places
Počet strán: 388
Goodreads

Tak na tento kúsok som sa naozaj veľmi tešila. Na GR má úžasné hodnotenie a príbeh je prirovnávaný k The Fault in Our Stars + Elleanor and Park.
No, buď som to celé nepochopila alebo... WTF?


V tomto prípade sa nám naskytne pohľad mentálne chorého chlapca, ktorý je posadnutý smrťou. Rád o nej premýšľa, uvažuje nad rôznymi spôsobmi, ako ľudia môžu skoncovať so svojim životom.. a niekde pri tom premýšľaní, hore na streche, spoznáva dievča, ktoré sa snaží vyrovnať sa s tragickou smrťou svojej sestry. Príbeh je teda hľadaním zmyslu života oboch týchto mladých ľudí. Či ho nájdu, to sa dozviete v závere knihy.

Bohužiaľ, toto bolo jedným z mojich najväčších knižných sklamaní a nikdy by som tento príbeh neprirovnala k Hviezdam. Základným rozdielom týchto príbehov je, že vo "Hviezdach" máme hrdinov, ktorí milujú život a bojujú aj za posledné minúty..  no v knihe "Bright Places" je hrdina chlapec, ktorý je podľa jeho slov "Too special to live" a odmieta akúkoľvek lekársku pomoc. Hlavná hrdinka je sebestredná slečna, ktorá chodí po svete so zavretými očami a jediné, čo vidí a o čom je schopná premýšľať je ona sama.

Štýl písania je veľmi dobrý, príbeh obsahuje veľa naozaj pekných myšlienok, no celkový odkaz knihy sa, podľa mňa, úplne minul účinku.

V dodatku knihy sa dozvedáme, že autorka sa snaží vyslať akýsi odkaz  o tom, aké alarmujúco veľké je číslo samovrážd v našej spoločnosti. Snaží sa apelovať na potrebu komunikácie a pomoci nielen obetiam, ale aj pozostalým. Škoda len, že nič z toho nepoužila v príbehu svojej knihy.


Tak čo, priatelia, čítali ste niečo z toho? Alebo sa chystáte? 
Petra

12 komentárov:

  1. Musím sa priznať, že Nogin a All the Bright Places ma už dávnejšie zaujali. I keď po tvojom názore na druhú spomínanú, už moje nadšenie mierne opadlo :D Ale tak za prečítanie nič nedám ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak, drvivej väčšine čitateľov sa Bright Places páčilo, tak je veľká šanca, že ťa to tiež nadchne :) Ak chceš, skús si vypočuť plnú audioverziu, ktorá je voľne prístupná na youtube :)
      https://www.youtube.com/watch?v=edLo1aaoc0k

      Odstrániť
    2. Zatiaľ som ešte nedokázala dopočúvať až do konca žiadnu audioknihu a vôbec neviem prečo! :( Pozorujem však, že sa pri počúvaní musím sústrediť oveľa viac ako pri bežnom čítaní a to je u mňa trošku problém, lebo na to nemám až tak veľa času. Ale už sa do toho raz musím dokopať, tak možno začnem práve s touto knihou :) Ďakujem pekne za odkaz :)

      Odstrániť
    3. Ja som mala zo začiatku úplne rovnaký problém, ako ty. Potom sa to zlomilo. Pri všetkých knihách, čo počúvam, sa musím veľmi sústrediť hlavne na začiatku, aby som sa dostala do príbehu, niekedy aj očami scanujem knihu. Po cca 5tich kapitolách to už ide v pohode. Máš úplnú pravdu s tým sústredením. Mne napríklad aj vadí, že niektoré knihy sú nahovorené veľmi pomaly a musím ich dať na rýchlejšie prehrávanie. Osobne najradšej počúvam contemporary, sú jednoduché a u tých sa sústrediť až tak nemusím :)

      Odstrániť
    4. Tak to som rada, kto v tomto nie je sám. Aspoň vidím, že ešte mám šancu :D
      Vážne si niektoré knihy pretáčaš? Páni, pre mňa by momentálne asi aj tá najpomalšia verzia bola celkom rýchla :D Ale ako vidím, musím sa do toho dostať a nechať tomu čas. Asi porozmýšľam nad tými contemporary. :) A keby tak ešte viem , či existuje spôsob ako si takú knihu stiahnuť do mobilu, to by bolo úplne super, lebo zase nemám stále prístup na internet :/ Nevieš náhodou o nejakej alternatíve? :)

      Odstrániť
  2. Je opravdu velká škoda, že nečtu anglické knihy, protože všechny vypadají zajímavě, i když ta třetí ti možná jen nepasovala. Ale všechny tři mají úžasné obálky! :) Skvělé recenze! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ilonko, už po té anglické musíš jednou šáhnout! :) Jo, ta poslední mi nesedla, to se stáva.. ale bude zakrátko i film, na ten určite taky mrknu. Dekuji za návštevu :)

      Odstrániť
  3. Všetky tri kúsky vyzerajú dobre, chválim dobrý výber. :) Najviac sa mi pozdáva Noggin, to znie úplne skvelo a už teraz mám chuť si ju stiahnuť (pardon, people, I'm a pirate) do čítačky a prejsť si ju, lebo ten námet je úplne originálny (teda aspoň tak vyzerá) a ja som strašne zvedavá, ako to dopadne, lebo si ma už "načala" :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super Zuzka, som veľmi rada, že ťa nejaká kniha zaujala a za Noggin hlasujem aj ja. To bol úžasný kúsok, jedna z najlepších YA, aké som kedy čítala, tak snáď sa bude páčiť aj tebe :)

      Odstrániť
  4. 5 hviezdičková The Girl With All the Gifts sa mi veľmi pozdáva! tvoja recenzia ma na ňu len viac nalákala, kurňa, keď teraz toho čítam asi naozaj milión! :/ Tie All the Bright Places ma oslovili veľmi veľmi hlavne vďaka obálke (keď nám to prišlo do roboty vkuse som hladkala prednú stránku ,pretože tie post-its na obálke boli také vystúpené, jednoducho mali iný povrch ako zbytok knihy :D) ale trošku si mi zničila moje očakávania :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ti závidím, že máte v obchode aj anglické vydania, to by moja peňaženka asi dosť plakala každý mesiac po výplate :D
      The Girl si prečítaj, podľa mňa je to taká dobre dospelácka dystópia, ale písaná dosť pútavo a bola som prekvapená, že mi nerobí pri nej problém angličtina. Predsa len, u fantasy sa ešte trocha strácam.
      Bright Places - no, ber to tak, že ja som teraz na Goodreads dala Hooverke za Confess dve hviezdičky, takže asi tak :) Tú romantiku v knihách ja asi nie vždy pochopím :))

      Odstrániť