Stránky

16. 3. 2015

2x minirecenzia (ENG): Confess / The End of the Affair

Autor: Colleen Hoover
Názov: Confess
Počet strán: 320
Goodreads

Confess, ako vlastne všetky knihy od slávnej Colleen, vyvolala mierny ošiaľ naprieč Booktubom. No a na GR bola kniha hodnotená mnohými nažhavenými čitateľkami piatimi hviezdičkami ešte predtým, ako si príbeh mohli prečítať. Za mňa dostala kniha dve hviezdičky a nemyslím si, že tu zohrala úlohu moja vnútorná zaujatosť voči chick-lit :)

S príbehom som mala dva zásadné problémy. Predvídateľnosť hraničiaca s amaterizmom a hlavné postavy. Tú predvídateľnosť deja by som dokázala odpustiť, no postavy, ktoré robia jedno hlúpe rozhodnutie za druhým, to už je priveľa.

Hlavná hrdinka je bohužial žena, ktorá mi pripomínala voskovú figurínu - kam ju postavíte, tam bude stáť. No a hlavný hrdina vo veku 21 rokov môže v otázke zásadných životných rozhodnutí súperiť vyzretosťou so žiakom 3.B ZŠ.

Každopádne, priatelia, čo sa Colleen vydarilo, bol prológ a epilóg. V ňom som spoznala "Hooverku", to bola naozaj ona so svojou duchaplnosťou a príjemnou patetickosťou. No čokoľvek medzi tým, akoby písal niekto iný. Rozhodne sa to k Ugly Love (ktorou si ma získala) nepriblížilo.


Autor: Graham Greene
Názov: The end of the affair
Počet strán: 160
Goodreads

Tak toto bola, v porovnaní s Confess, úplne iná káva. Ide o britskú klasiku z obdobia konca II.svetovej vojny. Je to tragický milostný príbeh, rozprávaný z pohľadu milenca. Túto knihu som si vypočula ako audiobook, ktorú nahovoril Colin Firth. Meno Colin Firth pôsobí na mňa asi podobne, ako na ostatné čitateľky Coleen Hoover :)

Takže v čomkoľvek sa objaví Colin, to si vždy pozriem. A keď som zistila, že nahovoril audio, tak som po knihe okamžite siahla (je prístupná na youtube).

Kniha svojím motívom je dosť ťažká, no nie ťažkopádna. Ide o hlboké vnútorné zamýšľanie sa nad láskou, nenávisťou, žiadostivosťou, pomstou a pocitom zodpovednosti. Príbeh sa nám odkrýva z pohľadu žiarlivého, majetníckeho milenca a aj z pohľadu manželky, ktorá prežíva svoj vlastný vnútorný boj medzi pocitom zodpovednosi a túžbou, ktorá ju zožiera zvnútra.

Je to melodráma odkrývajúca aj tie zvrátenejšie kúty ľudskej duše a celková atmosféra je podčiarknutá dusným prostredím povojnového Londýna.

Takto zádumčivé klasické dielo určite nesadne každému. No v podaní Colina to bol zážitok plný úžasných a hlbokých myšlienok. Vrele odporúčam všetkým, ktorí už majú čosi odžité :)

Petra

18 komentárov:

  1. Mňa zaujalo Confess zrejme viac ako teba, ale súhlasím s tým, že Ugly Love bolo o doooooosť, lepšie a mám chuť si to prečítať ešte raz :D To sa mi zatiaľ páčilo od nej úplne najviac. Ostatní zase skôr chvália Maybe Someday, ale keďže mám problémy s príbehmi, kde je furt niekto smrteľne chorý, MS ma tiež dosť štvalo v niektorých častiach.
    Ako pozerám, pomaly v každej druhej knihe je niečo s chorobami a naše životy už nestoja ani za prd, však aj tak všetci ochorieme a umrieme. Jupííí!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No veď vieš, ja som stará frfloš, keď príde na chick-lit :D Ale uznávam, že ten prológ + epilóg bol dobrý, tam si udržala moju pozornosť.
      Presne, tie choroby a hocijaké samovraždy mi už lezú krkom, takže Confess bola v porovnaní s All the bright places skvelá perfektná a úžasná kniha :D

      Odstrániť
    2. Aspoň viem, čo nemám čítať :D ale inak z toho druhého bude aj film, nie? Sa mi zdá, že hej, ten chcem vidieť, lebo tam bude hrať ten super herec :D

      Odstrániť
    3. Tak tak, aj film bude, ten si určite pozriem, aj keď viem, že ho ofrflem :D Ale veď musím byť v obraze, no nie? :D

      Odstrániť
  2. The end of the affair si asi vypočujem. Nemusím ani venovať príbehu pozornosť, ku šťastiu mi bude stačiť Colinov hlas. Toho milujem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super!! Je naozaj úžasný... dúfam, že sa bude páčiť :)

      Odstrániť
  3. Pěkné recenze, především bych si chtěla přečíst první zrecenzovanou knihu, její obálka mě fascinuje :)
    PS: Vím, že to sem nepatří, ale máš opravdu úžasnou "úvodní fotku blogu", to s tím letadlem je super nápad, který moc dobře vypadá! :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite je kniha nádherne spracovaná a jej vnútro je ešte lepšie, vďaka ilustráciám kniha dostane iný nádych :) A ďakujem za kompliment aj adresu blogu, knižných blogov nie je nikdy dosť :)

      Odstrániť
  4. Dosť sranda, že ja sa chystám na Confess, ale ešte nemám za sebou ani Ugly Love. Nevadí, som zvedavá. Úprimne, chcem si od nej všetko prečítať preto, lebo je to Hooverová... v mnohých prípadoch to tak je, že je jedno čo autor napísal, skôr ide o to, aký autor to napísal :D takže ja som si kúpila Confess bez toho, aby som vedela o čom to je. Bolo to asi tak nejako - čože? oná ma novú knihu? musím ju mať! .. a mám ju :D
    Uvidím či si ma touto knihou získa ešte viac.. (ak sa to vôbec dá) :) Kedže ja som naivný čitateľ, tak presne to, čo sa ti nepáčilo, sa bude páčiť mne. Smiešne, ja viem. Ale Hooverová má knihách niečo, čo potrebujem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) Baška, ja som presvedčená, že sa ti tá kniha bude páčiť a ak si správne pamätám, bol to tvoj prvý nákup anglickej knihy. Spravila si dobre, kniha má krásne ilustrácie a výbornu ľahkú angličtinu, rozhodne si nesiahla vedľa :) To ja som len starý uhundranec, to vieš, keď neromantik chce čítať Hooverku, tak to tak dopadne :D
      Ale hneď potom musíš dať Ugly Love, lebo to je pecka ! :)
      Budem sa veľmi tešiť na tvoju recenziu a prajem príjemný čitateľský zážitok :)

      Odstrániť
  5. Zaujala ma (hahaha, ozaj "prekvapivé") druhá recenzovaná kniha :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No dúfala som, že tú druhú knihu si všimneš :) A ak môžeš, daj to naozaj ako audioknihu. To prevedenie je .. no dokonalé! :)

      Odstrániť
  6. Audiokniha nahovorená Colinom Firthom s britským prízvukom? Idem na to. :D Ja som Confess ešte nečítala, ale ako správne hovoríš, všetky tie päťhviezdičkové hodnotenia na GR vo mne vyvolávajú túžbu zistiť, či to naozaj stojí za to. Keď sa k nej dostanem, budem vedieť posúdiť. :)

    Zonia's Book World

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) Ak sa do nej pustíš, budem rada, ak dáš vedieť, ako sa ti to páčilo. Ono je to dosť ťažká téma na počúvanie, ale Colin za to stojí :)
      Krásny blog, ďakujem za odkaz!

      Odstrániť
  7. Ty mě vždycky tak pěkně pobavíš :D Na mě asi taky více funguje Colin, jenže anglicky bych mu rozuměla každé druhé slovo nicméně mě ta druhá kniha zaujala i tak :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :)) Colin je sexy i když mu nerozumíš nic :)) Myslím, že ta druhá kniha by se ti mohla líbit, jsem si jista, že takovádle klasika již byla přeložena..

      Odstrániť
  8. Nad Confess jsem přemýšlela, ale na mě je ta Colleen poslední dobou nějaká moc přeslazená :D Každopádně děkuji, kvalitně jsi mě pobavila (žák 3.B ŽŠ) :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :)) Hooverku odporúčam vypočuť si ako audioknihu, je to rýchle a človeka to nenudí a tú presladenosť nejak "odfiltruješ" :)) Som rada, že pobavilo :))

      Odstrániť