Stránky

17. 2. 2015

Lisa Ballantyne: Cesta k vykoupení // Realita, z ktorej mrazí...

Autor: Lisa Ballantyne
Názov: Cesta k vykoupení
Pôvodný názov: Redemption Road
Počet strán: 360
České vydanie: Alpress (2014)


"Někdy se chovala, jako by byl kdovíjaký surovec a zákeřný člověk, a on byl přitom jen manžel, který se svou ženu snaží vychovávat."


Gordický uzol ľudských osudov a jeho pomalé rozplietanie bol vždy veľmi vďačným námetom na rôzne knižné a filmové diela. Podobnou cestou sa vybrala aj autorka Lisa Ballantyne, ktorá na 360-tich stranách vykreslila nielen zaujímavý príbeh, ale hlavne nám brilantne vyobrazila charaktery všetkých zainteresovaných postáv.

Cesta k vykúpeniu je jednou z tých kníh, ktoré som doslova nedokázala odložiť, kým som sa nedostala na poslednú stranu. Síce nemôžem povedať, že by sa mi príbeh zažral pod kožu hneď na prvých stranách, no po prvej tretine som už prestala vnímať realitu a žila som príbehom literárnych hrdinov.

Dej je rozprávaný v tretej osobe, má dve dejové línie a väčšie množstvo postáv. Áno, na začiatku to pôsobí zmätočne a čitateľovi môže chvíľu trvať, kým sa zorientuje, no chce to len trocha trpezlivosti.

Najskôr spoznávame mladú ženu Margaret, ktorá utrpela vážnu autonehodu, vďaka ktorej sa jej začínajú vybavovať nevysvetliteľné pocity a spomienky na dávno zabudnutú minulosť. Spoznávame Maxwella, popáleného muža, ktorý Margaret pomohol pri spomínanej autonehode a dospelú ženu Kathleen, ktorá zúfalo pátra po unesenej dcére Moll. Príbeh sa stáva zamotanejším, no o to zaujímavejším, keď do neho vstúpi Angus. Je to otec a a príkladný Žid, ktorý ctí náboženské zvyky, no za dverami svojho domu sa chová inak, ako by ste čakali. No a nakoniec je tu George, dospelý muž, ktorého spoločenské predsudky a sadistický otec postavili na okraj spoločnosti.

"Jediné, co uměla, byly otřepané fráze utěšování, stejně staré jako oschlý chléb podávaný při svatém přijímání. Pokaždé, když na ní upřel zrak, zmocňovala se jej touha vraždit. Kolikrát už ho napadlo, že by se na téhle osobě dala ověřovat síla trpělivosti."

Pokiaľ hľadáte skvelý, trocha ponurý príbeh s rozumnou dávkou napätia, ktorého dej je postavený na rozplietaní osudov zdanlivo nesúvisiacich hrdinov, ste na správnom mieste. Autorka naozaj dokázala vykresliť všetky svoje postavy až v znepokojujúco reálnom svetle. Občas z toho mrazilo. Problematiku domáceho násilia a psychického týrania vykreslila bez zbytočnej brutality, no napriek tomu mi pri čítaní niektorých scén vstávali chlpy na zátylku. Nie preto, že scény boli krvavé, skôr preto, že sa všetky môžu veľmi ľahko odohrávať za dverami našich susedov bez toho, aby sme si na nich niečo všimli.

Nemyslím si, že autorke šlo o to šíriť príbehom nejaké poslanie, no vnímavý čitateľ si uvedomí, ako veľmi je život každého z nás poznačený zážitkami a skúsenosťami z detstva. Taktiež si uvedomíme, aké nespravodlivé je posudzovať či dokonca odsudzovať ľudí na základe ich momentálneho správania sa, pokiaľ nepoznáme ich celý životný príbeh.


Komu by som knihu odporučila? Dospelým čitateľom, ktorí sa neboja pozrieť realite do očí.

Prečítam si iné dielo od autorky? Ďalšou preloženou knihou je Kdo je bez viny a hovorí o osemročnom chlapcovi, ktorý je obvinený z vraždy kamaráta. Určite by som ňou nepohrdla!

Odkaz autorke: Na príbeh s kravou a sabatom nezabudnem!



4 komentáre:

  1. Nádherná recenze :)
    Knížka vypadá moc dobře!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. osobne mám rada knihy, kde je viac dejových línií. Rada sa dozvedám o viacerých postavách knihy, lepšie mi to pomáha si ich predstaviť a stotožniť sa s nimi. Vyzerá to byť zaujímavá kniha, určite sa ocitne v mojom to-read liste :) (a áno, založila som si blogspot, hanbím sa, že som taká impulzívna a nedokážem zotrvať pri jednej veci, ale predsa budem pokračovať, sem tam s nejakou recenziou).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No počuj a to sa takto dozvedám, že máš blogspot? Ty mi to vôbec neuľahčuješ :) Tak šup, ešte FB a budem úplne spokojná :)) Inak, kniha bola výborná, škoda, že nie si odtiaľto, by som ti ju nanútila :D

      Odstrániť