Stránky

28. 2. 2015

Kristin Cashore: Výnimočná / Ohnivá / Iskrivá


Sedem kráľovstiev, dva rozličné svety a tri silné ženy tvoria základ tejto YA fantasy trilógie. Knihy sú svižné a nabité akciou, no taktiež sú občas až zarážajúco reálne. Napriek tomu, že sa pohybujeme v zmyslenom svete plnom oblúd a mágie, nám autorka priblíži každodenné problémy mladých žien v omnoho reálnejšom svetle, ako to dokážu niektoré romantické ženské romány. Cashore sa nebojí hovoriť o ženských problémoch, o nechcenom otehotnení či homosexualite.

Výnimočná (388 strán)

"Bolo to zvláštne monštrum, lebo vo vnútri bolo vystrašené a znechutené svojou zvláštnou násilnosťou. Samo seba trestalo za zúrivosť. A občas nemalo srdce páchať krutosti a úporne sa proti nim vzpieralo."

V pvej knihe Výnimočná nám autorka predstaví svet siedmich kráľovstiev a zoznámi nás so základnou politickou situáciou. Pohybujeme sa v krajine obyčajných ľudí, v ktorej sa však občas rodia aj ľudia s výnimočným obdarením. Tí sú charakteristickí rôznofarebnými očami a nejakou nadľudskou schopnosťou. Niekto má super pamäť, niekto vie čítať myšlienky a niekto vie liezť po stenách akoby mal na rukách prísavky.Vládnuci kráľ je takýmito ľuďmi priam posadnutý a vydal nariadenie, v ktorom vyhlasuje všetkých obdarených za svoj kráľovský majetok. Katsa, hlavná hrdinka prvého príbehu, je obdarená schopnosťou zabíjať a stáva sa vraždiacim nástrojom v rukách egoistického kráľa.


                                  Ohnivá (413 strán)

"Krása prináša práva, na ktoré sa všednosť nikdy nezmôže.."

Kniha Ohnivá nás privádza do iného sveta, sveta farieb a bizardnej fantázie, kde krásne obludy opantajú myseľ človeka natoľko, že ten je ochotný skočiť z mosta, ak mu to obluda prikáže. Hlavná hrdinka Vatra je jedna z takých oblúd. Má dokonalé ženské telo a svojou krásou poblázni všetko živé. Dokáže ovládať vôľu, city aj rozhodnutia iných.

                                                                   Iskrivá (608 strán)

"Oči mám priveľké a bez iskry. Vlasy mám príliš husté, bradu špicatú. Som taká nízka,  že môj manžel ma v posteli ani nenájde. A ak by ma aj náhodou našiel, zistí, že mám nerovnaké prsia a moja postava pripomína baklažán."

No a tretí diel je, povedala by som, grandióznym vyvrcholením. Spája oba svety a privádza všetky postavy dohromady. Našou hlavnou hrdinkou je obyčajné dievča, sirota Bitterblue! No dobre, nie je obyčajné, je to totiž kráľovná. No nemá vôbec žiadne magické schopnosti. Práve naopak. Bitterblue sa cíti byť príliš obyčajná a príliš neschopná vo svojom mladom veku zvládať všetky kráľovské povinnosti. Nevie, komu môže veriť a kto sa ju len pokúša využiť či zavraždiť. Posledný príbeh je teda cestou obyčajného človeka hľadajúceho vnútornú silu a pravdu.

Záverečné zhodnotenie
Ja osobne som sa tejto trilógii vyhýbala, myslela som si, že to bude príliš sladké, príliš dievčenské, no opak je pravdou. Posledný diel Iskrivá mi atmosférou dosť pripomínal slávneho Rothfussa a jeho Meno vetra. Oceňujem, že trilógia nie je postavená na romantike, nesmrteľnosti ani mágii. Jej základ stojí na reálnych problémoch ako sú dôvera v seba samého a dôvera iným. Všetky knihy majú taktiež výborne vykreslené vedľajšie postavy. A hlavne, nikto tu nie je dokonalý!

Príbeh je prešpikovaný klamstvami, zradou a bolesťou. Niektoré scény a skutočnosti ma (na YA literatúru) dosť prekvapili. Vo všetkých troch knihách pred nami totiž stojí jeden hlavný nepriateľ. Naozaj zvrátene sadistický muž, psychopat s rôznofarebnými očami, ktorý robí veci, za aké by sa nemuseli hanbiť ani hrdinovia z dnes tak populárnych severských detektívok.


Po prečítaní celej trilógie by som zhodnotila Výnimočnú ako naj-romantickejšiu z troch kníh, Ohnivú ako naj-fantazijnešiu a Iskrivú ako naj-reálnejšiu. Všetky tri sú ale naozaj výborné fantasy knihy pre násťročné dievčatá a skvelé oddychové rozprávky pre nás, dospelé ženy:)

Petra

11 komentárov:

  1. Ja by som za najromantickejšiu dala aj Ohnivú. Síce sú Po a Katsa pre mňa naj, Vatra a Brigan ich fakt doháňali :D Ale táto séria je geniálna a málokomu sa ešte nepáčila. Ja som tento január dočítala Iskrivú, ktorá na to, aká bola hrubá, bola prečítaná rýchlo a toto leto plánujem poriadny re-reading, aby som sa do nej ešte raz zamilovala. :) Ani nevieš, aká som rada, že sa ti séria páčila, je jednou z mojich srdcoviek.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja keď som tú sériu videla v knižnici, tak som fakt najskôr nos ohrňovala. Potom si ju spomínala ty a tak som zapátrala a naozaj, reakcie na ňu boli super pozitívne aj od starších čitateliek. Mne sa Iskrivá páčila najviac, úplne mi sánka spadla, keď sa prišlo na to, co vlastne Leck robil svojim "radcom", to som nečakala! Len škoda, že Cashore nič iné okrem tejto série ešte nevydala :( Keď som písala túto minirecenziu, tak si vravím: "Petra, ukľudni sa, nemôžeš to do neba vychvaľovať, veď je to len YA" :D No, každopádne ma tieto knihy navnadili na ďalšiu dávku YA fantasy, tomuto žánru začínam dôverovať čoraz viac. Tak som teraz zistila, že by mali mať v knižnici celú sériu Pekelných strojov od C.Clare, tú by som tiež skúsila, nečítala si náhodou?

      Odstrániť
    2. Hej to, čo vyšlo najavo v Iskrivej a ako to bolo poprepájané, to bolo skvelé. Ja som mala nutkanie aj napísať autorke, či niečo nepripravuje náhodou, ale ešte som sa k tomu nedostala, ale dúfam, že neostane pri jednej sérii. :)
      Čo sa týka pekelných strojov, idem na ňu tento mesiac písať recenziu, teda na celú sériu, ale neviem, kedy sa k nej dostanem, tak ti to zhrniem tu: veľmi pekný svet vytvorila, detailnú spoločnosť, čo bolo super, kopec dobrých akčných scén, komplexné postavy a viac pohľadov, takže nazrieš do hláv mnohým tieňolovcom, čo bolo pre mňa osviežujúce, nepriehľadná zápletka, takže sa nebudeš nudiť... prvá kniha bola super, druhá o máličko horšia, ale stále veľmi dobrá a trojka bola pecková... ten epilóg, bučala som ako malé decko :D

      Odstrániť
    3. Whohoooo, ok, I am hooked! Idem do toho :))) Milujem dobré epilógy! Ďakujem za tip :)

      Odstrániť
  2. O tejto sérií som doposiaľ počula len málo, ale dosť si ma na ňu navnadila, tak snáď budem mať možnosť si ju prečítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to už dlhšie, čo knihu vydali a mňa tiež minul ten prvotný ošiaľ, keďže ešte pred rokom som nečítala nič iné, ako klasiku alebo odborné veci do práce :) Ale som rada, že som po tejto sérii siahla, je naozaj vydarená hlavne čo sa charakterov postáv týka, nie je tam žiadna teenegerská romantika, takže vrele odporúčam :)

      Odstrániť
  3. Ja mám v pláne si Výnimočnú prečítať behom tohto mesiaca, tak som zvedavá, že ako na mňa zapôsobí a ak to bude kladne,v čo dúfam, tak budem musieť mať aj ďalšie časti, už len kvôli tým obálkam-a to som si povedala, že knihy podľa obálok už nebudem čítať-zase sa chytám do vlastnej pasce :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Musím ťa ísť mrknúť k tebe na blog, či si si ich už prečítala :) Som zvedavá, či ťa knihy zaujmú.

      Odstrániť
  4. ja vam slovakum zavidim, u nas je v cz jen prvni dil :-(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A ďalšie už odmietli preložiť? No to by bola škoda, mne sa páčil najviac záverečný diel, tak snáď to doprekladajú.

      Odstrániť
    2. nikde jsem zadne info o planovani dalsiho dilu nevidela :-(

      Odstrániť