Stránky

22. 2. 2015

Katherine Howe: Hystéria // Keď YA nie je YA!

Autor: Katherine Howe
Názov: Hystéria
Pôvodný názov: Conversion
Počet strán: 432
Slovenské vydanie: Fortuna Libri (2014)

"Tvrdiť, že diabol má moc zmeniť ľudské telo alebo mu spôsobiť trvalú škodu, sa nezdá byť v súlade s učením cirkvi. Lebo takýmto spôsobom by mohlo zničiť celý svet a uvrhnúť ho do chaosu."


Anotácia tejto knihy v prvej vete sľubuje (citujem): Mrazivý, pútavý, duchaplný a vášnivý príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami.

Súhlasím so slovami "duchaplný" a "pútavý". No mrazivý a vášnivý? Ani zďaleka. Je to na škodu? Vôbec nie!

Príbeh má dve dejové línie odohrávajúce sa v tom istom meste: v historkami opradenom Saleme. Najskôr spoznávamame osudy mladých dievčat žijúcich na začiatku 18-teho storočia, ktoré boli nútené ťažko fyzicky pracovať od svojho útleho detstva. Tieto deti jedného dňa postihla nevysvetliteľná choroba, možno šialenstvo, urieknutie či prekliate?
Druhý príbeh sa odohráva v súčasnosti na cirkevnej strednej škole. Študentkám záverečného ročníka sa začnú z ničoho nič diať podivné veci. Záchvat, triaška, vypadávanie vlasov, ochrnutie... to všetko bez racionálne vysvetliteľných dôvodov.

Čo za týmito záhadnými chorobami stojí? To sa (možno) dozviete v závere knihy.

Kniha je propagovaná ako Young Adult a myslím, že tu sa stala chyba. Podľa mňa je ťažným koňom literatúry určenej pre mladých hlavne rýchly spád udalostí, akciou nabitý príbeh, opisy skrátené na minimum a iskrivé dialógy.

No a Hystéria je postavená na porovnávaní historických faktov a skutočných udalostí zo súčasného sveta. Autorkin štýl je veľmi prepracovaný, avšak napriek určitej dávke mystérie, ktorá dodá príbehu príjemnú ponurosť, sa viac-menej pohybujeme v popisných rovinách a v rovinách úvah hlavných hrdinov. Nemyslím si, že takéto rozprávanie by oslovilo mladého, netrpezlivého čitateľa.

"Môj život bol starostlivo vyvážený. Bol to presný pomer práce, pozornosti, prípravy a plánovania ako starý cirkusový trik, pri ktorom akrobat krúti taniere na dlhých paliciach, behá po javisku, roztočí raz jeden, potom druhý, aby mu nijaký nespadol. Behanie a krútenie mi išlo dobre..
...no nevedela som, čo by sa prihodilo, nemala som potuchy, kým by som sa stala, keby sa mi jeden z tanierov rozbil."

Mňa osobne príbeh zaujal od prvej strany a nebyť mojich unavených očí, prečítala by som ho za deň. Kniha dáva priestor na zamyslenie sa nad davovou psychózou a jej veľmi jednoduchým zneužitím. Nenudila ma ani jedna pasáž, nič mi neprišlo nadbytočné. Autorka si udržala moju pozornosť napriek tomu, že striedala dejové línie dosť často a tým mi nedovolila ani do jednej z nich sa poriadne "zažrať".

Veľa čitateľov sa sťažuje na záver knihy, ktorý je pre nich nejednoznačný. No mne vyhovoval aj ten, pretože po menšom zamyslení sa nad ukončením oboch dejových línií nemôže byť pochýb, k akému záveru dospela sama autorka, aj keď ho slovami úplne nevyjadrila a samozrejme, na poslednej strane čitateľa opäť zmiatla :)

Komu by som knihu odporučila: Ťažká otázka. Ide o veľmi zvláštnu knihu, ale milovníci histórie by si mohli prísť na svoje.

Prečítam si aj iné dielo od autorky? Preložený je Lexikon lektvarů paní Daneové. Ide o veľmi podobný príbeh zo Salemu, takže neviem, či by som po ňom siahla hneď teraz, no v budúcnosti určite veľmi rada.

Odkaz autorke: Skvelá autorksá poznámka v závere knihy, veľmi informatívna a zaujímavá.

4 komentáre:

  1. Pripomenulo mi to ten nový seriál Salem (odkiaľ je aj ten obrázok) :D Práve tú scénu, keď "posadnutá" vypľúva klince a ogrcia v kostole nevinnú ženu - budúcu obeť... ehm

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som netušila, že je najaký nový seriál, musím to hneď omrknúť :)

      Odstrániť
  2. Už dlouho přemýšlím nad přečtením této knihy, která už obálkou dost zaujme. Po tvé recenzi se po ni určitě mrknu. Doufám jen, že se mi bude líbit stejně jako tobě. Krásná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem!:) No, tá kniha je zvláštna, myslím, že tebe by mohla sadnúť, ale pri takýchto knihách je vždy bezpečnejšie si ju požičať z knižnice, alebo si prečítať prvú kapitolu v kníhkupectve. Ak ti sadne prvá kapitola, tak sa ti bude páčiť celá kniha :)

      Odstrániť