Stránky

8. 2. 2015

Ivana Špičková: Ztraceno v písku // Keď Špičková je naozaj špičková!

Autor: Ivana Špičková
Názov: Ztraceno v písku
Počet strán: 448
České vydanie: Milennium Publishing (2014)


"Nikdo nezůstane celý život stejný. Člověk pořád jde, je strkán, kopán, tlačen, vlečen kupředu, ať se mu to líbí nebo ne, a nezůstává nikdy stejný."



Dobrodružstvo, otroctvo, hárem, priateľstvo, kone, bolesť, sloboda, sultán, utrpenie, zrada, hlad, láska, dôstojnosť ... to všetko skrýva román Ztraceno v písku.

Napínavý dej príbehu sa odohráva v ďalekom Alžírsku a mapuje obdobie rokov 1662 až1673. Obdobie, kedy v krajine vládnu peniaze svojou absolútnou mocou a otroctvo je neodmysliteľnou súčasťou hierarchie. Hlavnou hrdinkou príbehu je odvážna Nell, ktorá sa ako malé kresťanské dievča dostáva do otroctva, konkrétne do háremu bohatého obchodníka Ibrahíma. Spolu s ňou prežívame všetky úklady, príkoria a nebezpečenstvá, ktoré život v moslimskej krajine môže priniesť mladej kresťanskej deve.

Román je postavený na vibrujúcom deji, do ktorého autorka zapracovala opisy krajiny, kultúru a zvyky moslimov tak, aby čitateľa ani na chvíľu nenudila. Okrem odvážnej Nell spoznávame množstvo vedľajších postáv s pozoruhodnými osudmi. Moju pozornosť rozhodne najviac upútal hlavný eunuch na sultánovom dvore Farrúch. Ten muž mal v sebe skvelú kombináciu slizkosti, inteligencie a  nevypočítateľnej túžby po moci. Jeho protipólom bol mladý európan Keith, obdarený výnimočnou bystrosťou. Rozhovory, ktoré viedla Nell s týmito mužmi, boli nielen plné protichodných citov, no boli aj studnicou veľmi zaujímavých myšlienok o náboženstve, otroctve či sile osudu. Keď sa Nell odvážila provokovať Farrúcha svojimi názormi na Korán a veľmi rafinovane s ním polemizovala o postavení žien v moslimskej krajine, vtedy som príbeh doslova hltala.

"Ten vzduch, který dýcháme, je prosycen špinavostí. Je tu cítit zlato, závist, pýcha a nesoudnost. Lidé přestávají být lidmi a jsou jen figurkami, kterými se kdekdo snaží posouvat na šachovnici vlastních plánů. Všichni jsou tak otupělí, lhostejní a poslušní a já taky..."

Autorka dokázala navodiť skvelú atmosféru. Srdcu blízke mi boli hlavne scény s koňmi, ktoré neodmysliteľne patria do arabskej kultúry. Občas akoby som naozaj cítila pod rukami hebkú srsť majestátneho zvieraťa, v nose ma šteklil pach konského dychu voňajúci senom  a v ušiach mi znel dupot kopýt splašeného divokého žrebca.

Kniha má 448 strán a keďže je font malý, vydá za dobrú "šesťstostránovku". Oceňujem autorkin lišiacky spôsob, akým sa jej podarilo prepašovať do akciou a napätím nabitého príbehu aj veľa zaujímavých historických faktov. Je to skvelá kombinácia, ktorá uspokojí široké spektrum čitateľov.
Mňa osobne zaujali hlavne informácie o zvyklostiach v háreme, spôsob prepravy karavánou či vtedajšie obchodné vzťahy Alžírska a Carihradu.

Samozrejme, románu sá dajú vyčítať nejaké malé drobnosti. Vyhovovalo by mi celkové skrátenie kapitol či trocha inak usporiadaný záver, ktorým si akoby autorka robila pôdu pre prípadné pokračovanie. Príbeh sa občas ubral trochu do štýlu a la Angelika, no toto sú naozaj len malé detaily na inak veľmi vydarenom diele.

Ak teda túžite po historickom románe, ktorý hýri farbami, vonia diaľkou a  chutí exotikou, siahnite po tejto knihe, a nebudete ľutovať.

Komu by som knihu odporučila? Všetkým ženám bez rozdielu veku a literárnych preferencií. Kniha má silnú hlavnú hrdinku a potenciál zaujať, tak dámy, do toho.

Prečítam si iné dielo od autorky? Áno! Ivane Špičkovej vyšla kniha s názvom Ve stínu arény  a podľa recenzií by mi tento príbeh mohol sadnúť dokonca ešte viac.


Odkaz autorke: Gratulujem a som naozaj rada, že naši susedia majú takú talentovanú spisovateľku.

Petra


11 komentárov:

  1. O autorke počujem 1. krát, ale námet ma celkom upútal :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Taktiež som autorku vôbec nepoznala a nebyť ponuky na recenziu knihy, tak o nej doteraz neviem a bola by to škoda. Naozaj prekvapila, zaslúžila by si väčšiu pozornosť.

      Odstrániť
  2. Už vďaka prvej vete som vedela, že táto kniha ma bude zaujímať. Milujem historické romány a tvoja recenzia ma len utvrdila v tom, že si túto knihu možno raz aj kúpim :) Inak som si ani neuvedomila, kto je autorom knihy až na konci, keď si to spomenula, tak mi to došlo. Nepovedala by som, že to napísala česká autorka, a preto som aj prekvapená. Klobúk dole už len kvôli tomu námetu, ktorý zahrnula do svojho diela...naozaj pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Monika. Tiež som bola prekvapená, aká šikovná dievčina z ČR to napísala. AK by si náhodou bola z okolia Ružomberka, rada ti knihu požičiam :)

      Odstrániť
    2. Tak to je ponuka, ktorá sa len tak neodmieta až na jeden háčik-Ružomberok a ja sme od seba dosť ďaleko. Ale nevadí, knižka sa bude musieť ku mne dostať inak. A cením si tvoju ponuku a ďakujem za tvoj komentár na mojom blogu :)

      Odstrániť
  3. Fiha to nasi susedia pisu taketo knihy? Normalne si ma na nu navnadila, lebo ako rozmyslam tak rozmyslam ze od ceskych autorov som necitala este nic. Hambim sa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak tak Peti, aj ja som prekvapená :) Neviem, či by to sadlo takej Kingofilke, ako si ty, ale za pokus by to stálo. A tiež normálne nesiaham ani po českých ani po slovenských autoroch, môžeš byt kľudná :) Ale chcela som si prečítať niečo od Baláša, jeho Kódy sú vraj skvelé, tak uvidíme...

      Odstrániť
    2. *Banáša .. vidíš, aj v ich menách sa seknem, ja hlava dubová :)

      Odstrániť
    3. Ja mam od banasa precitane vsetko a pre mna bol kod9 super ale kod1 sa mi uz nepacil. a moja topka od neho su knihy zona nadsenia a sezona potkanov, dost politiky ale vyborne ;-)

      Odstrániť
  4. Fíha, o knihe som doteraz nepočula, ale nalákala si ma, znie to ako kvalitné čítanie!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) Mamka sa somnou zhoduje v názore, že to bola taká veľmi dobrá Angelika, určite nesklame ženské publikum. Mňa hlavne teší fakt, že autorka je od susedov, šikovná.

      Odstrániť