Stránky

20. 2. 2015

2x minirecenzia: S láskou Rosie / Dievča, ktoré si tu zanechal

Autor: Cecilia Ahern
Názov: S láskou Rosie
Originálny názov: Love Rosie
Počet strán: 406
Slovenské vydanie: Slovart (2014)


"But why, why, why can not people just say what they mean?"



Myslím, že pri tejto knihe je dej notoricky známy: romantika, trocha srandy, veľa nedorozumení a jedna veľká láska. Príbeh som si vypočula ako audioknihu v angličtine a počas 6-tich hodín som si vychutnávala skvelý britsko - írsky prízvuk.

Zo začiatku som si musela zvykať na štýl "emailovej komunikácie", keďže je príbeh rozprávaný pomocou listov, pohľadníc, smsiek atd., a prvú pol hodinku som z toho mala v hlave riadny guláš. No potom som si zvykla, hladina chaosu sa ustálila a príbeh sa vydal príjemne vtipnou cestou. Ale opäť (ako u nešťastnej Landline- R.Rowell) tu máme zápletku založenú na absolútnom nedostatku úprimnej komunikácie. Trošku frustrujúce, nemyslíte?

Čo na príbehu oceňujem je obsiahnutie dlhšej časovej línie. Autorka nám poskytla pohľad na to, ako sa naši hlavní hrdinovia v čase vyvíjajú, menia názory a priority. Tento aspekt sa mi veľmi páčil. A taktiež mi sadol spomínanú humor. Ku koncu ma trocha sklamala prehnaná dávka dramatičnosti, poslednú štvrtinu som si už naozaj priala, aby príbeh skončil,
pretože sme sa opäť točili v kruhu neustále sa opakujúcich situácií.

Napriek tomu som si počúvanie audioknihy užila ako príjemné rozptýlenie pri upratovaní a túto formu vrelo odporúčam (kniha sa mi páčila viac, ako film).


Autor: Jojo Moyes
Názov: Dievča, ktoré si tu zanechal
Pôvodný názov: The Girl You Left Behind
Počet strán: 352
Slovenské vydanie: Ikar (2015)


"Veľmi ľahko človeka odsúdite, ale keď vám to vyhovuje, rýchlo prijmete, čo vám ponúka."


Tak toto bola jedným slovom Schizofrénia! Ide o dva príbehy v jednej knihe, ktorých spája história obrazu. Prvý príbeh sa odohráva počas prvej svetovej vojny v okupovanom Francúzsku a je naozaj VÝBORNÝ. Autorka dokázala opísať atmosféru, pocity a charaktery postáv tak, aby som sa o ne zaujímala a neboli mi ľahostajné.

No a druhý príbeh sa odohráva v prítomnosti. Je to klasický romanticko-plochý príbeh dvoch ľudí. Instantná láska, ktorá musí prekonať určitú prekážku. Pre mňa nezaujímavé, nudné, bez humoru..

Osobne by som si priala samostatnú knihu o Sophie, mladej francúzskej žene, ktorej manžel je odvedený na front a ona musí čeliť krutému osudu. Kniha ako taká nebola zlá, čítala sa rýchlo, no rušili ma tie prechody od príbehu, ktorý ma zaujímal do príbehu, ktorý by som najradšej preskočila. Takže.. škoda!

Petra

PS: Prosím, nezabúdajte, že zamilovaná literatúra patrí medzi moje najmenej obľubebé a môj názor je určite viac kritický, ako názory väčšiny čitateliek :)
                                                                                                                                                



14 komentárov:

  1. Čo sa týka S láskou Rosie tak film som nevidela a knihu som možno zahliadla, ale veľmi ma neláka...a obdivujem všetkých, ktorý čítajú alebo počúvajú knihy v angličtine, ale aj v iných jazykoch. Ja a tá moja angličtina, odkedy som von zo školy, sa už tak veľmi nekamarátime a to som ju mala rada :D Takže sa dosť bojím ísť do takýchto kníh v cudzom jazyku-takže určite by som si ju prečítala len v slovenčine :) A, čo sa týka druhej knihy, tak o tej som už počula viac a asi by ma tiež nebavila hoci, čo si spomenula, že sa tam odvíjajú až dva príbehy, tak mňa by určite tiež viac bavil ten z historického pohľadu. Už som s takou knihou stretla kde boli opísané dva pohľady-minulý aj prítomný a tešila som sa len na minulosť...neviem si pomôcť, ale jednoducho mňa tá história veľmi láka :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa je práve najlepším spôsobom,ako udržat úroveň jazyka, keď nemáš možnosť ním rozprávať, práve počúvanie audiokníh a určite nejakých "sladkých" a romantických. Jazyk je veľmi jednoduchý, zápletka taktiež a veľa vecí si aj domyslíš. Rozhodne sa toho neboj, len treba začat, na youtube je veľa kníh.
      Tak tak, ten pohľad do minulosti bol natoľko zaujímavý, že prevalcoval ten súšasný príbeh, tie rozdiely boli veľmi neúmerné..
      Budem sa tešiť na nejaké recenzie na historické romány na tvojom blogu, tá o upíroch nemala chybu :D

      Odstrániť
  2. Mě se S láskou, Rosie hodně líbilo, právě kvůli těm emailům. Je to originální a zalíbilo se mi to. Trochu ta upřímnost může pokulhávat, ale nemyslím si, že je to nějaký velký problém. A ta časová linka, je taky skvělá! :) Druhou knihu jsem nečetla, ale chtěla bych! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Já myslím, že by se Tobe ta druha kniha urcite líbila, je to proste pro více citlivé lidi, jako jsem já :)

      Odstrániť
  3. S láskou Rosie som nečítala, lebo som už videla pár recenzií, v ktorých to blogeri dosť zvozili, a minule som si pozrela film, ten sa mi veľmi páčil, takže knihu už zrejme ani čítať nebudem. Väčšinou, keď si niečo pozriem, už ma to akosi neláka čítať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. radím ti knihu si prečítať, pretože film je úplne ale úplne iný. Nie že by pointa nebola tá istá, ale dosť situácii pomenili, postavy a tak. Takže nenechaj sa riadiť zlými recenziami ani filmom, uričte si knihu prečítaj (odporúčam najlepšie v originály) a verím, že keď sa ti páčil film kniha ťa ešte viac chytí za srdce :) ja som si ju najprv prečítala a potom som šla na film a film ma dosť sklamal, ale stále je to Love, Rosie takže nejak to prekusnem :)

      Odstrániť
    2. Súhlasím s Michaelou, kniha bola lepšia, a audio bola najlepšia :D Film moc zjednodušili, vzali mu to pekné reálne, čo mala kniha.. ale ubrali aj na tom dramatickom pátose, čo zas nebolo na škodu.. ale úplne chápem, že keď už človek videl film, tak do knihy sa nepúšťa, veď je toľko nových kníh... :)

      Odstrániť
  4. jéjky, ešte stále som sa neodstala k tej audio verzii (a netvárim sa, že sa k nej vôbec niekedy dostanem, hihi) ale som šťastná prešťastná že si sem zavesila recenziu :) presne, tá forma listov mňa najprv odrádzala od kúpenia knihy (a po slovensky by som ju v živote nečítala!) ale jednoducho, pre mňa je tá kniha dokonalá. Keďže nečítam romantiku veľmi tak u mňa vedie ešte okrem Love Rosie, One day, a to je asi tak všetko romantické čo som prečítala (a priznám sa, že aj nejaké Evitovky sa tam vyskytnú, ale to sa neráta haha). A ten koniec? Nuž, preň som "dala dole" jednu hviezdičku z hodnotenia na goodreads, presne preto, čo vyčítaš koncu aj ty :). A Moyes, nuž, na tú pre mňa čas asi nebude nikdy :) skôr by som siahla po nejakom riadnom scifi, ale one never knows ^^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čítala si od Hooverky "Ugly Love"? Tak ak nie, tú musíš dať ako audio! To je romantika, ktorá začína ako naozaj klišoidná slaďárna, ale vykľuje sa z toho veľmi dobrý kúsok. Ale zas a opäť hovorím, ja som ovplyvnená tým, že to počúvam pri práci a neviem, či by sa mi to tak páčilo, keby som to čítala (a už vôbec nie v slovenčine), ale celkovo ten príbeh (hlavne druhá polovica) bol tak nejak super. Skús na to mrknuť :)
      Moyes tuež sa u mňa nezapísala ako autorka, ktorú budem milovať, ale mamka na ňu nedá dopustiť, tak keď je tá kniha už z knižnice doma, tak ju hold prelistujem :)
      A čo ten Fejsbúček, bude bude?? :)

      Odstrániť
  5. Peťo jsem moc ráda, že jednou ze zrecenzovaných knih je zrovna S láskou Rosie! Vždycky po ni pokukuju :-) Kouknu na film :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na film určite koukni, no jako v ostatních 99%, i zde je kniha mnohem lepši :)

      Odstrániť
  6. Peťo jsem moc ráda, že jednou ze zrecenzovaných knih je zrovna S láskou Rosie! Vždycky po ni pokukuju :-) Kouknu na film :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. S láskou, Rosie by mi měla tento týden dorazit. Těším se na ni. Sice jsem první viděla film, na což nejsem zvyklá, ale stejně si myslím, že bude hezká. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak som veľmi zvedavá, či sa ti bude kniha páčiť viac alebo menej, ako film. Dúfam, že viac :) Prajem príjemné čítanie :)

      Odstrániť