Stránky

21. 1. 2015

2x minirecenzia (knihy v EN): Yes Please // Landline

Autor: Amy Poehler
Názov: Yes Please
Počet strán: 329
Vydavateľstvo: It Books (2014)
Ocenenie: Goodreads víťaz roka 2014, kategória: Humor
Slovenské vydanie: Zatiaľ sa preklad neplánuje

“However, if you do start crying in an argument and someone asks why, you can always say, ´I'm just crying because of how wrong you are.´” 


Myslím, že  Amy Poehler u nás nie je veľmi známa, no možno ste predsa len jej tvár už niekde zaregistrovali. V Amerike je to obľúbená komička a dnes už slávna spisovateľka.

Amy sa vo veku 43-och rokov rozhodla podeliť sa s nami o svoje doterajšie bohaté životné skúsenosti. Vo svojej debutovej knihe spomína na detstvo, éru "sex - drogy - rockandroll", no taktiež otvorene hovorí o rozvode či pracovných prešľapoch a pádoch na hubu.


Ak ste ešte nikdy nečítali memoáre z dôvodu, že vám pripadajú nudné, tak v tomto prípade sa naozaj nemáte čoho obávať. Je to vydarený mix smiechu cez slzy.

Paradoxne by som ale knihu neodporučila čítať, no radšej si ju vypočuť. Audioknihu nahovorila sama Amy spolu s hosťami a historky v takomto podaní dostávajú nový rozmer. Amy svojím talentom rodenej komičky dodá príbehu iskru a vy pochopíte, ktoré veci myslela ironicky a nad ktorými sa aj ona sama vážne zamyslela. 

Yes Please je svižná a tak trochu žensky roztopašná kniha plná zamyslenia-hodných životných skúseností, podaných nevtieravo vtipnou formou. Ja osobne ju určite odporúčam ako príjemné vybočenie z radu vymyslených príbehov.


Autor: Rainbow Rowell
Názov: Landline
Počet strán: 310
Vydavateľstvo: St. Martin Press (2014)
Ocenenie: Goodreads víťaz roka 2014, kategória: Beletria
Slovenské vydanie: Zatiaľ sa preklad neplánuje

“Fitting together is something you work at. It’s something you make happen—because you love each other.” 

Bez zbytočného zdržiavania hneď priznám, že na rozdiel od Yes Please, je Landline pre mňa veľkým sklamaním. Kniha sa žánrovo radí medzi "adultky", knihy o dospelých ľuďoch. Túto podmienku román splnil. Hlavní protagonisti vekovo naozaj patria medzi dospelých, no problémy, ktoré rozoberajú a hlavne spôsob, akým ich riešia, je z kategórie: "neskúsený teeenager".

Dej románu obsahuje paranormálny prvok a  sľubuje skvelú zápletku. Georgie (matka a manželka), je pracovne vyťažená a nemôže tráviť Vianoce so svojou rodinou. To v jej manželovi vyvoláva sklamanie, rozhorčenie a následné odcudzenie. 


Georgie sa snaží počas sviatkov udržiavať s najbližšími aspoň telefonický kontakt, keďže kvôli práci musí ostať v inom meste. Jedného dňa sa dotelefonuje do minulosti a naskytne sa jej možnosť rozprávať sa s vlastným manželom - len o 15 rokov mladším.

Celý príbeh je tak akousi retrospektívou medziľudských vzťahov, sebareflexiou dospelej ženy a uvedomovaním si životných hodnôt. No uznajte, neznie to ako zaujímavý námet na román? Áno, pokiaľ by v ňom medzi hlavnými hrdinami nechýbalo to najdôležitejšie -  komunikácia. 

Pri čítaní som si pripadala ako malá myška v točiacom sa kruhu. Bežím ako o život a nehnem sa z miesta. A pritom je riešenie tak ľahké.. vyskočiť z kruhu, chytiť hlavnú hrdinku pod krk, zalomcovať ňou a skríknuť: "Láskavo sa so svojím manželom porozprávaj a nelamentuj tu ako malé rozmaznané dievčatko, ktorému nemá kto pofúkať bebíčko!" 

Kniha má však aj svoje pozitíva. Autorka má veľmi príjemný štýl písania a dar vyjadriť krátkou vetou hlbokú myšlienku. Jej spôsob, akým príbeh podáva, ma zaujal hlavne svojou neotrelosťou a veľmi príjemným, hladkým plynutím deja. Kniha Landline je ale vybočenie zo žánru, ktorý autorka dobre pozná a tým je YA. Myslím, že jej knihy ako Attachment alebo Fangirl, určené pre mladšieho čitateľa, sú vydarenejšie kúsky.



Toto boli dvaja víťazi ocenenia Goodreads choice awards 2014,  v ktorom tisícky čitateľov hlasujú za svoju obľúbenú knihu. Ostatných víťazov jednotlivých kategórií nájdete TU. Hlasovali ste aj vy za niektorú? 


Petra

31 komentárov:

  1. Práve že Attachments mi neprišlo ako ya. Áno, mali síce čerstvo po ukončení vysokej školy, čiže mladí dospelí by ako pojem sedel, ale za mladého dospelého považujem niekoho mladšieho :D Dáke mláďa medzi 16-21

    Rowellovej štýl písania sa mi tiež pozdáva, ale oceňujem, že nechce skĺznuť do stereotypu a písať len ya, ktoré ju asi najviac preslávili. Landline si s veľkou pravdepodobnosťou prečítam, ale radšej od toho nebudem nič očakávať. :)

    Tento rok som veru nehlasovala - vo fantasy a ya fantasy kategórii som bola vcelku sklamaná, že sa tam nachádzali len pokračovania kníh z rôznych sérii.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš ty pravdu, Attachment je niekde na rozhraní, možno viac spadá do adultiek, ale taký ten feeling mi viac pripomína YA. A je to aj záživnejšie :) Určite budem rada, keď Landline vyskúšaš a dáš nám vedieť. Páčilo sa to veľa ľuďom, tak je veľká šanca, že ti to tiež sadne.

      Za YA to tuším vyhrala Lockhart s We were liars, tak k tej by si sa mohla prepracovať, čo ty na to? Ešte kým to nepreložia (ja neviem, podľa mňa preklad nebude stáť za to). Veľmi by ma zaujímalo, čo by si na tú knihu povedala :)

      Odstrániť
    2. We were liars mám už v čítačke :D Len akosi sa stále trápim s dvoma kniha, ktoré som si preniesla ešte z roku 2014 :/

      Odstrániť
  2. Na knihu Amy Poehler sa chystám už dlhšie, ale možno si dám tú snahu a pohľadáť audio knihu, ako vravíš, určite by to bol lepší zážitok a už dlho som si nič nevypočula :D
    Čo sa týka Rainbow tak od tej som ešte nič nečítala, priveľa hype-u, ktorý ma odrádza :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tiež ma Rowellka moc nechytila, čítala som aj Attachment, to bolo OK, ale žeby som padla do kolien, to nie.
      Poehlerku nájdeš na youtube! Určite daj audio, písaná forma nie je ani zdaleka taká vtipná:)

      Odstrániť
  3. Je škoda že tě Landline zklamalo. Čekala jsem, že to bude dobrá kniha, přece jen to není autorčina jediná kniha a když získala takové hodnocení.. Škoda no. Zato Yes Pleas vypadá fakt skvěle :) Krásné recenze!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No Landline lidi chválí, tak jen mne asi proste nesedla... Opravdu takové nemastné - neslané. Děkuji za pochvalu :)

      Odstrániť
  4. Pánejo, ani jednu neznám, ale zvlášť ta první se mi zamlouvá! :) A vybrala jsi krásné citáty. Děkuji za tip na ty awards, já jsem nehlasovala a ani jsem nevěděla, že se něco takového koná.. Jak nejsem na goodreads, tak o spoustu věcí přicházím :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Taková supr knižní blogerka a nebrouzdá denne na Goodreads? :) Ja mám tu stránku moc ráda, akorát se mi díky ní šílene hromadí můj seznam knih, co chci přečíst! Takže je to na vlastní nebezpečí :)

      Odstrániť
  5. Na Landline sa teším a mrzí ma , že ťa sklamala :/ Tie tvoje pocity : "Láskavo sa so svojím manželom porozprávaj a nelamentuj tu ako malé rozmaznané dievčatko, ktorému nemá kto pofúkať bebíčko!" ...mi pripomenuli moje pocity pri čítaní knihy Jozef Mak :D :D :D a to sa mi tá kniha aj páčila, tak uvidíme ako dopadne táto ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha, tak prirovnať Landline k Jozefovi Makovi ma nenapadlo, ale vystihla si to :D :D Na toto prirovnanie naozaj nezabudnem :)))

      Odstrániť
    2. ;D Mňa to napadlo len kvôli tej vete :D Ale no, ja som mala na Jozefa také nervy, že až do varuj het! :D Toľko si chceli povedať a proste... nič si nepovedali, no. Jeej, no tak to som rada, že som ťa pobavila :))) Budem sa snažiť aj naďalej ;) :D

      Odstrániť
  6. Landline jsem četla a byla jsem dost zklamaná, takže nejsi jediná, komu to nesedlo. Akorát moje pocity byly ještě negativnější - bylo to jako noční můra, kde se neustále točíme v kruhu. Myslím, že autorka neměla pořádně promyšlený, jak chce z jejich manželský "krize" vybruslit.

    A na Goodreads zásadně nehlasuju. Přijde mi, že se tam dostanou jen ty knihy, o kterých se nejvíc mluví, ne ty nejkvalitnější. Viz například právě Landline - vsadím se, že většina čtenářů viděla jméno autorky a měla reakci typu Omg, Rowellová, tomu musím dát hlas, určitě to bude úžasný, vždyť je to přece Rowellová! a přitom hodnocení na GR prudce padá dolů. Navíc mi přijde nefér vyzdvihovat nějakou knihu v kategorii jako nejlepší, když jsem nečetla ty zbývající. Spíš většinou vítězný knihy v duchu zařadím do kategorie vyhnout, příliš moc hype :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to jsem ráda, že nejsem jediná, které se slavní Rowellka nelíbila :) Přesně... neustálé točení se v kruhu.

      No já Goodreads vnímám jako velkou komerci, ono to už myslím vlastní Amazon. Ale nějak mi to nevadí, vedu si tam seznam přečtených knih atd. Ale souhlasím, že tam vítezí knihy dle hezké obálky, no např. mně překvapilo, že zvítězil Marťan od Weira, je to jeho debut a určitě to není známý autor. Mně se většina knih, co teď zvítězila, líbí, ale beru to spíš jako přehlídku hezkých obálek a možná si vemu pár tipů na další čtení.

      No a co se hypu týče, já jsem asi jedna z mála, co se ráda nechá zlákat... ráda čtu to, o čem se mluví a pak to iobčas oživím něcím kvalitnějším... ale už jsem vzdala zaměření na vysloveně "kvalitní" literaturu. Ono je to hodně subjektivní...

      Odstrániť
  7. Bóže, na Yes, please sa chystám vééééľmi dlho (a áno, hlasovala som za ňu v kategórii humor na goodreads ^^ ) no a v beletrii som hlasovala za Murakamiho, ani som si neuvedomila, že tam Rowelka je. Chcem (a veľmi skoro by som si aj mala!) si prečítať Eleanor & Park a Fangirl ale čo ja viem, neviem sa k tomu akosi dokopať, takže pochybujem, že sa niekedy prehovorím aj k Landline. Ale človek nikdy nevie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite daj Yes Please ako audioknihu, to je proste nutnosť :) Ja som od Murakamiho ešte nič nečítala, chystám sa na to už pekných pár mesiacov, ale mám pocit, že moje mozgové bunky by ho momentálne neocenili :D
      No, som veľmi zvedavá, čo povieš na Parka (to som vzdala), Fangirlka sa dá. Ale najskôr dokonči toho Folletta :D

      Odstrániť
    2. to vieš kedy ho dokončím :( na všetky tri časti mám super výhľad rovno z intrákovej postele a mne stále niečo iné vbehne do cesty :( hanbím sa za seba, ale dneska som už ozaj rozmýšľala že pomaly sa popri všetkom ostatnom pustím do čítania pádu titanov, tak hádam to aj výde :D už mám po skúškach, veľa času, tak asi to dám :)

      Odstrániť
    3. No to je prekliatie toho, keď takú bichlu kúpiš a potom máš pocit, že máš všetok čas sveta na čítanie :) Ja ich vždy požičiam z knižnice a tam je proste termín max 3 mesiace a zhasla fajka :)
      No a keďže máš po skúškach (dodatočná gratulácia a veľký potlesk) očákávam aj priehršť článočkov na tvojom blogu! :)

      Odstrániť
  8. Nečítala som ani jednu knihu, priznám sa, v poslednom čase som bola totálne mimo internetu a kníh, ale keď som už zabúdala, ako vyzerá záhlavie môjho blogu, musela som tam nabehnúť a tiež si pozrieť, čo sa vlastne deje na mojich obľúbených blogoch. Od RR som čítala len Fangirl a furt mám dojem, že som asi marťan alebo čo, lebo ma to nebavilo až tak, ako ostatných, všetci to chválili a ospevovali a ja som len po dočítaní nechápala, čo na knihe vidia. Takže asi tak. Za tento rok som ešte skoro nič neprečítala, ale už by som fakt mala so sebou niečo robiť. :D:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No všimla som si, že si sa vyparila, ale dôvod mi bol jasný :) Už máš po skúškach? V poslednom čase sa to tu hemží článkami o tom, ako blogerky študujú, to je pre mňa tak krásne čítanie :) A tie tvoje sú vždy tak krásne ufrflané :))
      Od RR má akú-takú pointu alebo možno trocha vtipnosti Attachment. Ale ak by sa ma nejaká kamoška spýtala na tip na ľahkú romantiku, tak jej RR vnucovať nebudem. Netuším, prečo má v USA taký neskutočý ohlas, ale tam sú asi trošku nenáročnejší čitatelia :)
      Ja chápem, keď sa mi nepáči YA, ja nie som cieľová skupina a preto ich aj nerada moc kritizujem.. ale Landline je adultka, tak som si musela trošku pofrflať :D
      Už máš po skúškach?

      Odstrániť
    2. Tak... malo to aj iné dôvody. Mám dosť vážne zdravotné problémy a brutálne sa mi asi skoro celý mesiac točila hlava, takže som nevedela písať ani čítať. Ten posledný článok, čo mám na blogu, som písala tri dni a ani som ho po sebe nekontrolovala, lebo som nevládala čítať. No hrôza. A nevedela som sa ani učiť. Takže keď mi to prešlo, dve skúšky som už mala FX a za týždeň som sa musela nabifliť úplne všetko! tak teraz čakám na verdikt. Len už som taká unavená a vôbec nemám chuť sa učiť poučky o metaforách. jednu viem furt naspamäť, ale nechápem ju doteraz :D "Estetická funkcia je založená na hypotéze o podstatnej zhode základov výstavby umeleckých sémantík vo všetkých pridružených umeniach, kde dospievame k záveru, že metafora reprezentuje odchýlku od mimojazykovej zmysluplnosti." WTF?! Som totálne postihnutá, ale múdrejšia sa necítim... len toho viem viac spamäti odrecitovať. Na to chodím do školy? Takto som sa mohla učiť aj sama doma. Tie naše kvalitné školy, niežeby radšej všetko napísali zrozumiteľne.
      Ja som od RR nečítala žiadne iné knihy, priznám sa, po Fangirl som ani nemala záujem o iné :D však čo, aj tak mám kopec iných restov, ktoré musím dobehnúť.

      Odstrániť
    3. Človeče, dúfam, že si už OK! Motanie hlavy nie je žiadna sranda, ak sa ti nemotá z alkoholu alebo dákeho fešného spolužiaka :) Ja sa pamätám, že som mala na konci druháku brutálny zápal ladvín a skúškové skončilo a ja som nemala ani jednu skúšku. Doháňala som to ešte celý tretí a štvrtý ročník, to je fakt na palicu :(
      Inak, tú tvoju definíciu idem hneď zavesiť na FB, taká perla !! :D

      Odstrániť
    4. Tak z alkoholu nie a jak sa mi naposledy motala, odvtedy veľmi alkohol nemusím, lebo je to dosť podobné, ale horšie... asi také, že nevieš prejsť cez dvere a namiesto toho narazíš do steny.
      Uf, tak to je hrozné, s tým nie je žiadna sranda, ja mám skôr problémy s nervovou sústavou :D
      Inak teraz som zistila, že som dala horko-ťažko skoro všetky skúšky a jeden predmet, ten už vôbec nebudem mať, profka je ťava, takže ju už nechcem vidieť :D
      Status som videla, mám aj ďalšie poučky. Pamätám si definíciu štýlu alebo vety. :D Veta podľa Oravca: Je samostatná predikatívna konštrukcia s relatívne uceleným významom s intonačným stvárnením a gramatickým usporiadaním členov.... :D Títo ľudia majú talent povedať aj niečo neskutočne jednoduché tak zložito, až sa samej seba pýtam, či im hrabalo, keď to vymýšľali. Ale je očividné, že na budúce generácie nemysleli, lebo my sa to teraz kvôli týmto papalášom musíme učiť.

      Odstrániť
    5. Matička skákavá ! A to sa musíš učiť naspamäť ako básničku tieto poučky??

      Odstrániť
  9. Na Landline se rozhodně chystám, první zíněná kniha mě, přiznám se, zrovna neláká :) Doufám, že mě Landline příliš nezklame! Po dočtení Fangirl jsem byla naprosto unešená a pevně rozhodnutá přečíst cokoli, co autorka vypustí z pera :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tak to je super, že sa chystáš aj na Landline, to som zvedavá, čo na to povieš :) Landline sadlo veľa ľuďom... a veľa bolo sklamaných, takže je vždy 50% šanca, že spadneš do jednej tých kategórií :) Každopádne si veľmi rada prečítam recenziu.

      Odstrániť
  10. No pekne. :) O prvej autorke som teda nepočula nikdy a na memoáre si nepotrpím, ale tak vtipnou knihou nikdy nepohrdnem. :))

    Keď som však uvidela, kto napísal druhú knihu, hneď som vedela, že to bude sklamanie, ešte skôr než som si prečítala recenziu. Jednoducho má zjavne táto autorka výborné nápady, ktoré nevie zrealizovať, bohužiaľ. Ja som bola takto sklamaná z Love, Rosie (Where Rainbows End) a presne tam bol ten istý problém - komunikácia. S tou myškou si to veľmi pekne vystihla. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :)) No vidím, že Rowellka sa v naších končinách moc nechytá :)) Súhlasím, nápad to bol naozaj dobrý, mohla z toho vyťažiť toľko a on to zopsuje.. chjo, škoda.
      Love, Rosie počávam ako audioknihu a tam si krochkám v krásnom írskom prízvuku :) Ale ak by som to mala čítať, tak neviem, či by to nedopadlo tak, ako Landline.. ale ešte som to nedorazila, som zvedavá, ako to autorka ukončí.. bojím sa sladkého romantického konca bleee :(

      Odstrániť